Stormvindar hot mot VM-tävling

SPORTBLADET

Stormvindar har svept in över Östersund och orsakar stor förödelse på VM-stadion i skidskytte.

Om stormen inte bedarrar finns risk för att onsdagseftermiddagens tävling ställs in av säkerhetsskäl.

– Vi, tävlingsledningen och Internationella skidskytteförbundet, kommer att ta ett beslut i eftermiddag. Vi har fått rapporter om att de hårda vindarna ska bedarra så vi hoppas och tror att kvällens damtävlingar kan köras som planerat, säger Gun Fahlander, VM-tävlingarnas sportchef.

Under hela morgonen och förmiddagen slet funktionärer hårt för att ta hand om och reparera reklamväggar som blåst omkull, flaggstänger som knäckts och reklamskyltar som blåst iväg.

Stora delar av skidstadion är också avspärrat för åskådare och andra intresserade.

Det är speciellt området runt de stora läktarna, som byggts upp för VM, som hålls fria från folk då det finns risk för att föremål kan lossna och blåsa ner.

Den kraftiga blåsten har redan orsakat förändringar i VM-programmet, herrarnas träning som skulle ha inletts klockan 11 har senarelagts till 13.30.

– Jag har aldrig varit med om att en VM-tävling eller världscuptävling ställts in på grund av hård blåst. Det finns inte heller någon fastställd gräns för hur mycket det får blåsa, men visst blir tävlingen hasardartad om det blåser kraftigt, säger den svenske förbundskaptenen Staffan Eklund.

– Som det blåser nu vid elvatiden är det tveksamt om tävlingarna kan köras. Det är inte enbart sportsliga skäl som avgör, det får inte finnas någon risk för att åkare, arrangörer eller publik skadas av lösa saker som kastas omkring av vinden, säger Franz Berger, Internationella skidskytteförbundets tävlingsledare.

Ove Byström/TT