Sverige sexa i herrstafetten

Stark insats av Ferry

SPORTBLADET

Glidet under skidorna var det inget fel på, men de svenska herrarna misslyckades rejält med skyttet i världscupstafetten i österrikiska Hochfilzen.

Precis som damerna slutade man sexa.

– Vi sköt bort oss flera gånger om i dag, säger Björn Ferry till TT.

Sverige och Björn Ferry kom sexa totalt.

Björn Ferry var annars den svensk som lyckades bäst i stafetten över 4 x 7,5 kilometer. 30-åringen var den ende i herrlaget som inte drog på sig en straffrunda.

Med totalt fem straffrundor och 16 missade skott var Sverige till slut nästan tre och en halv minut efter segrande Ryssland som vann före Österrike och Ukraina.

– Med de växlande vindar som var i dag var det en ren skyttetävling där ute. Vi hade bra glid, men det spelade inte så stor roll, säger Ferry som fick se Jörgen Brink inleda för Sverige och få problem direkt.

Brink behövde 21 sekunder på sig för att få i väg första skottet – som han missade. Efter två straffrundor växlade Brink sedan över till Ferry som 17:e man.

Chans på tredjeplatsen

Ferry svarade dock för en stark insats och körde upp Sverige till sjundeplatsen innan Mattias Nilsson tog över – och fick lika stora problem med skyttet som Brink.

– Det var väldigt mycket upp och ner i dag. Och många andra som missade också. Det blev en konstig tävling egentligen, säger Ferry.

Carl-Johan Bergman åkte starkt på slutet och hade inför sista skyttet faktiskt chans på tredjeplatsen, knappa minuten bakom Ukraina. Men en straffrunda satte stopp för palldrömmarna.

Ferry, som i helgen svarat för två individuella femteplatser, var dock inte alltför besviken.

– Jag är nöjd med min insats i dag. Och med hela helgen. Jag är helt med i matchen nu tycker jag.

”Aco” felfri

Även det svenska damlaget slutade sexa i söndagens stafett över 4 x 6 km. Till skillnad från herrarna slapp svenskorna straffrundorna – men nio missade skott gjorde att man slutade två minuter och 46,3 sekunder efter Ryssland, som vann överlägset även på damsidan. Norge och Frankrike gjorde upp om andraplatsen, där Frankrike fick ge sig.

Anna Maria Nilsson inledde för Sverige och kunde efter tre missade skott växla över till Anna Carin Olofsson-Zidek som åtta. ”Aco” var sedan felfri i sitt skytte och förde upp Sverige till femteplatsen, innan Sofia Domeij tog över. Domeij tvingades dock använda fyra extraskott, vilket gjorde att Sverige tappade på täten och hade 55 sekunder upp till tredjeplatsen när Helena Jonsson (två missar) åkte ut som sjunde kvinna på slutsträckan.

FAKTA

Resultat:

Herrar, stafett (4x7,5 km)

1) Ryssland (Ivan Tjerezov, Maxim Tjoudov, Maxim Maksimov, Nikolaj Kruglov) 1.24.22,9 (1+9),

2) Österrike +1.48,1 (2+9),

3) Ukraina +2.38,6 (3+12),

4) Norge +3.20,4 (2+18),

5) Slovenien +3.24,2 (2+11),

6) Sverige (Jörgen Brink, Björn Ferry, Mattias Nilsson, Carl Johan Bergman) +3.29,6 (5+16).

Damer, stafett (4x6 km)

1) Ryssland (Svetlana Sleptsova, Olga Medvedseva, Jekaterina Jurieva, Albina Achatova) 1.10.49,5 (0+6)

2) Norge +1.54,8 (1+8)

3) Frankrike +1.56,9 (0+9)

4) Tyskland +2.39,0 (2+13)

5) Ukraina +2.45,7 (1+13)

6) Sverige (Anna Maria Nilsson, Anna Carin Olofsson–Zidek, Sofia Domeij, Helena Jonsson) +2.46,3 (0+9).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM