Björn Ferry trea

Men svenska damerna var långt efter

SPORTBLADET

Efter två femteplatser i helgen tog Björn Ferry klivet upp på pallen i världscupen i Hochfilzen.

Och tredjeplatsen i 20 km distans värmde.

– Nu har jag varit på pallen i alla discipliner, säger en nöjd Ferry till TT.

Björn Ferry.

Distansloppet har inte varit Björn Ferrys paraddisciplin. Inför torsdagens tävling i österrikiska Hochfilzen, där skidskyttarnas världscupcirkus blivit kvar sedan i helgen på grund av ombyggnationer i slovenska Pokljuka, hade svensken som bäst en femteplacering.

Men efter bara en bom tog Ferry inte bara sin första pallplats i distans – det var även säsongens första topp-tre-placering.

– Jag sköt stabilt i dag och är riktigt glad. Det är roligt att lyckas någon gång. Förra helgen var jag ju bara tre sekunder från pallen (femteplatsen i sprint), säger Ferry.

– Just att komma upp på pallen kändes bra. Men hade någon mer skjutit fullt hade jag nog inte stått där.

”Gick bra när det gällde”

Så många nollor återfanns nämligen inte i torsdagens resultatlista. Rysslands Maxim Tjudov (totalt en bom) vann före landsmannen Ivan Tjerezov (två bom) och lämnade Ferry 48,5 sekunder bakom. Upp till andraplatsen hade 30-årige Ferry dock bara nio tiondelar.

Endast en av topp-tio-åkarna sköt fullt – tian Olexander Bilanenko, Ukraina.

– Distans känns som mer av en skyttetävling än de andra disciplinerna. Det märktes inte minst på att det fanns två ukrainare på topp-tio, säger Ferry som är särskilt nöjd med att han sköt fullt i det sista stående skyttet.

– Det är alltid svårt när man kommer in på sista stående. Men den här gången gick det bra när det gällde.

Bergman åtta

Sämre gick det då för Mattias Nilsson, som efter ett inledningsvis felfritt skytte sköt bort sina möjligheter till en topplacering med fyra bom på sista och till slut åkte in som 49:a. Med bara en bom i sista skjutningen och två totalt blev däremot Carl Johan Bergman åtta – knappt två minuter efter segraren.

– Egentligen kunde det lika gärna varit han (Bergman) eller Nilsson på pallen i dag, säger Ferry.

På damsidan såg det dock annorlunda ut.

I distansloppet över 15 km svarade Anna Carin Olofsson-Zidek för fem bommar, men blev ändå bästa svenska med en 19:e-plats – drygt fyra minuter efter segrande ryskan Albina Achatova. Helena Jonsson (tre bom) och Anna Maria Nilsson (tre bom) slutade 29:a respektive 30:e.

Fredagen blir vilodag för skidskyttarna, men på lördag väntar sprint för både damer och herrar – och där Ferry bedömer sina chanser som något högre än i distansen:

– Egentligen är det ingen större skillnad, men jag har åkt väldigt bra i sprint. Det är ju bara tre varv och det passar mig.

FAKTA

Resultatlsta:

1 Maxim Tjoudov, Ryssland 56.00,3 (1)

2 Ivan Tjeresov, Ryssland + 47,6 (2)

3 Björn Ferry, Sverige+ 48,5 (1)

4 Michael Greis, Tyskland + 54,4 (1)

5 Roman Pryma, Ukraina +1.08,0 (1)

6 Christoph Sumann, Österrrike +1.10,8 (2)

Övriga svenskar:

8 Carl Johan Bergmann, Sverige +1.51,9 (2)

49 Mattias Nilsson, Sverige +4.42,5 (4)

57 David Ekholm, Sverige +5.12,6 (3)

89 Magnus Jonsson, Sverige +7.24,9 (4)

102 Jörgen Brink, Sverge +9,27,5 (8)

TT