Helena Jonsson nära ny pallplats

Felfritt skytte gav fjärdeplats

Foto: Reuters
SPORTBLADET

Åttå sekunder var Helena Jonsson från en pallplats.

Sveriges nya skidskyttestjärna slutade på en fjärdeplats i österrikiska Hochfilzen.

– Att Helena blir fyra i en sprint är ett fall framåt, kanske hennes bästa sprintresultat i världscupen någonsin, säger förbundskaptenen Staffan Eklund till TT.

Helena Jonsson var felfri i damernas sprint och slutade på fjärde plats. Hon var drygt 24 sekunder långsammare än ryskan Svetlana Sleptsova, som vann trots att hon fick åka en straffrunda. Ryskan Svetlana Sleptsova vann loppet.

Snön fortsatte att falla under damloppet över 7,5 kilometer men även där åkte svenskorna fort. Sofia Domeij och Anna Carin Olofsson-Zidek hamnade åkmässigt i topp men Olofsson-Zideks två bom i liggande gjorde att hon slutade på nionde plats och fyra bom för Domeij blev till en 43:e plats.

– Precis som i herrloppet har vi två som är jätteduktiga. Anna Carin kanske sköt en bom för mycket men hon visar på nytt hög kapacitet.

Damlagets stafettlag i söndagens stafett formeras på följande sätt: Anna Maria Nilsson, Anna Carin Olofsson-Zidek, Sofia Domeij och Helena Jonsson.

– För tre år sedan hade vi inget damlag, bara en åkare (Olofsson). Nu känns det som att vi har ett jättebra lag på gång mot OS i Vancouver och att vi kan börja angripa alla lag, utom kanske Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM