Uträknade – då chockade Bergman alla

”Kunde vi inte drömma om”

SPORTBLADET

Sverige såg ut att vara uträknade. Då knockade Carl Johan Bergman världseliten – och förde upp stafettlaget till en andraplats.

– En bättre avslutning kunde vi inte drömma om, säger han.

Foto: Foto: AFP
Carl Johan bergman chockade världseliten när han förde Sverige till en andraplats.

Det började inget vidare för Sverige i skidskyttestafetten i Hochfilzens, Österrike. Magnus Jonsson som körde förstasträckan tappade en stav på första varvet. Trots det lyckades Jonsson varva som åtta, bara halvminuten bakom ledande Tjeckien.

– Vi tappade inte så mycket på det ändå. En ledare kastade en stav till honom redan 200–250 meter efter staven gick sönder, säger Carl Johan Bergman, som tillsammans med Björn Ferry svarade för en mäktig uppåkning på de två sista sträckorna.

Ferry i form

Mattias Nilsson, som körde andrasträckan, hade däremot ingen lyckad dag. Det stående skyttet fungerade inte alls och svensken växlade som fjortonde man. Men på tredjesträckan vände det för Sverige. Björn Ferry sköt bra, åkte fort – och förde upp Sverige till en sjundeplats.

– Riktigt starkt av Björn, det märks att han är i form.

Direkt när Carl Johan Bergman startade på sistasträckan anade han att något stort var på gång.

– Det kändes att jag hade bra tryck i benen. Jag fick en bra resa, lade mig bakom Maxim Tjudov (som vann den senaste VC-tävlingen) som gick knallhårt. Sedan kände jag att jag hade ännu mer krafter.

”Otroligt skönt”

30-årigen lämnade ryssen bakom sig och gick sedan förbi även Frankrike och Tyskland. Åt segrande hemmalaget Österrike fanns inget att göra åt. Men andraplatsen ger förhoppningar inför VM som börjar om två månader.

– Ett otroligt skönt besked att få. En bättre avslutning före juluppehållet kunde vi inte drömma om.