”Jävligt illa ute”

Skandalen kan döda sporten – riskerar att tappa tv-sändningar

SPORTBLADET

Dopningsskandalen kan få de stora tyska tv-bolagen att sluta sända skidskytte.

Det skulle leda till sportens död, fruktar svenska skidskytteprofiler.

– Gud förbjude att det händer i vår sport också, säger förbundskapten Staffan Eklund.

Staffan Eklund.

Den ryska dopningsskandalen kan få ödesdigra konsekvenser för skidskyttesporten.

De tyska tv-bolagen ARD och ZDF pumpar in miljoner i skidskyttet varje år och deras sändningar ger en nästan ovärderlig exponering av sponsorerna i, inte minst, skidskyttets hemland Tyskland.

Slutade sända touren

Enligt Wolfgang Pichler ryktas det nu om att ARD ska sluta producera och sända skidskytte efter den senaste dopningsskandalen, i vilken de tre misstänkta åkarna sedan i går är avstängda i avvaktan på b-proven.

ARD har bestämt sig för att inte sända Tour de France mer efter alla dopningsaffärer i cykelsporten.

– Gör man en sådan åtgärd mot cykelsporten - varför skulle de inte behandla oss likadant, säger förbundskapten Staffan Eklund.

– Stämmer uppgifterna om de här tre åkarna och det sedan uppdagas ännu mer är risken överhängande att tv-bolagen tar till sådana åtgärder. Och då är vi jävligt illa ute.

Legendaren Magdalena Forsberg, som jobbat som expert för ARD, håller med Eklund:

– Skulle det fortsätta så här i skidskyttet är det inte omöjligt att det blir som för cykelsporten.

Har du hört något?

– Nej. Jag har inte varit i kontakt med dem efter den senaste skandalen.

Total katastrof

Vad skulle det betyda, Staffan Eklund?

– Det vågar jag inte ens tänka på... fy fan, säger jag bara.

Svenska förbundets generalsekreterare Björn Bettner säger:

– Det skulle vara total katastrof; ett dråpslag.

– Då kan vi lika gärna gräva ner oss.

Eklund igen:

– Tv-bolagen är oerhört viktiga.

– Hur ska vi motivera för våra sponsorer att satsa på oss om det inte blir någon tv-exponering, frågar han retoriskt.

FAKTA

Det här har hänt

I måndags kom nyheten om att tre ryska skidskyttar åkt fast för dopning vid världscuppremiären i Östersund förra året. Internationella skidskytteförbundet (IBU) ville inte gå ut med namnen men enligt uppgifter från ryska tidningar på onsdagen skulle det röra sig om toppåkarna Jekaterina Jurjeva, Albina Achatova och Dmitrij Jarutjenko.

Jurejeva har varit vinterns gigant och leder världscupen, medan Achatova ligger totalsexa och Jarutjenko elva. Achatova åkte dessutom fast för dopning 2003 men då slapp hon undan straff.

Först trodde man att det rörde sig om det förbjudna bloddopningsmedlet epo. Men det visade sig senare att det rör sig om ett helt ”nytt” preparat. På torsdagen meddelade IBU, som fortfarande inte vill gå ut med namnen, att trion stängs av med omedelbar verkan i väntan på svar från B–prover. De bekräftar också att de rör sig om en kvinna och en man, samt att det är ett ”nytt” preparat.

Den misstänkta trion

Jekaterina Jurjeva 25 år, 1:a i totala världscupen. Världscupmeriter: 4 segrar och 15 pallplatser. Mästerskapsmeriter: 1 VM-guld, 1 VM-silver, 1 VM-brons (alla 2008).

Albina Achatova 32, 6:a. Världscupmeriter: 2:a 2003, 3 segrar och 21 pallplatser. Mästerskapsmeriter: 1 OS-guld, 4 VM-guld, 1 OS-silver, 3 VM-silver (ett 2008), 3 OS-brons, 2 VM-brons.

Dmitrij Jarosjenko 32, 21:a. Världscupmeriter: 2:a 2008, 1 seger och 11 pallplatser. Mästerskapsmeriter: 2 VM-guld (ett 2008).

ARTIKELN HANDLAR OM