Hon tävlar – i femte månaden

Aco: ”Jag följer det råd jag fått”

SPORTBLADET

Anna Carin Olofsson är under VM gravid i femte månaden.

Läkarbeskedet säger bristande kondition och putande mage, förbundskapten Staffan Eklund säger något annat.

– Hon ska åka VM. Sedan hoppas jag att hon fortsätter i världscupen.

Det ryktades om att Anna Carin Olofsson skulle vara gravid i tredje månaden under skidskytte-VM i februari, men det stämmer inte.

Hon kommer att vara i femte månaden.

”Konditionen drabbas”

– Det är ganska stor skillnad. Vid andra-tredje månaden känns normalt inte livmodern utifrån magen, men i fjärde-femte har den växt och går mellan blygd­benet och naveln. Då putar det ut, säger Angelica Hirschberg, professor vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Är det skyttet eller skidåkningen som blir svårast?

– Det är framför allt konditionen som drabbas, uthålligheten.

Staffan Eklund hörde om Olofssons graviditet för en dryg vecka sedan. Han inser att det försvårar idrottandet, men tror att ACO är på topp åtminstone till VM.

– Kvinnor reagerar väldigt olika på graviditeter. Jag hoppas att hon fortsätter också efter VM, men barnet är viktigare än världscupen, säger han.

Självbegränsande

Kanske försämras orken, men Angelica Hirschberg anser inte att det är farligt att elitidrotta i femte månaden. Skidskytte påfrestar visserligen när man kastar sig ner på mage, men det krävs mer för att skada fostret.

– Graviditeter är självbegränsande, det går inte att tävla när livmodern är ordentligt stor, säger hon.

Olofsson besökte en läkare i tisdags och gör bara ett uttalande före VM.

– Nu är det VM som gäller. Och därefter kommer jag att följa det råd jag fått, nämligen att fort­sätta så länge det är roligt och känns bra.