Helena Jonsson inte ens bäst i familjen

Fick stryk av lillasyster Jenny i Vancouver

Jenny Jonsson.
SPORTBLADET

Just nu är Helena Jonsson inte ens bästa skidskytt i familjen. Yngre systern Jenny, 21, blev bästa svenska när Världscupen kom till Kanada och Vancouver för att köra 15 distanskilometer på OS-banorna.

– En enormt bra prestation, helt sagolikt skytte, säger SVT:s expertkommentator Kalle Grenemark om Jenny Jonssons prestation.

Det var kallt i Kanada, 16 minusgrader, men förhållandena var fina med sol och inte alls särskilt hård vind. Men såväl Helena Jonsson (fyra straffminuter) som Anna-Carin Olofsson Zidek (sex straffminuter) hade stora problem med skyttet och det stod tidigt klart att de inte skulle ha något med tätan att göra. Oroväckande med tanke på att tävlingen gick på OS-banorna, där de olympiska medaljerna ska fördelas om nästan precis ett år.

Fyra nollor

Vann gjorde tyskan Simone Hauswald, och hon var tillsammans med Helena Jonssons lillasyster Jenny, 21, enda åkare som sköt fyra nollar. Jenny var enda svenska bland de 20 bästa och slog Helena med dryga minuten.

– Otroligt bra skytte, imponerande, säger Kalle Grenemark.

För tillfället inte ens bäst i familjen men Helena Jonsson har dock fortsatt chans på segern i den totala Världscupen, där hon ligger tvåa bakom tyskan Kati Wilhelm med ett par tävlingar kvar att köra. Bakom Simone Hauswald tog ryskan Olga Zaitseva andraplatsen och ukrainskan Vita Semerenko tredjeplatsen.

FAKTA

Resultat skidskytte, Vancouver

1. Simone Hauswald (TYS) 42.44.6

2. Olga Zaitseva (RYS) +39.3

3. Vita Semerenko (UKR) +1.05.8

18. Jenny Jonsson (SVE) +3.35.9

24. Helena Jonsson (SVE) +4.08.6

47. Elisabeth Högberg (SVE) +5.42.7

48. Anna-Carin Olofsson Zidek (SVE) +5.45.7

51. Anna-Maria Nilsson (SVE) +6.08.2

76. Sofia Domeij (SVE) +13.33.3

Totala ställningen i Världscupen

1. Kati Wilhelm (TYS) 730

2. Helena Jonsson (SVE) 720

3. Magdalena Neuner (TYS) 669