Därför är hon bäst i världen

”Den ultimata skidskytten”

SPORTBLADET

Ny pallplats, på nytt snabb i spåret – och ännu en gång hundraprocentig med geväret.

Helena Jonsson är bästa skidskytten i världen i stående.

Siffror ljuger nämligen aldrig.

Foto: Bildbyrån
Jonsson.

Hon glider fram mot det avslutande stående skyttet, plockar fram geväret och ställer sig till rätta. Några djupa andetag följer, någon sekunds fokusering, sedan smäller det i tavlan. Skott efter skott. Tävling efter tävling. Månad efter månad.

När konkurrenterna ser hoten och skjuter bort sig knyter Helena Jonsson en mental näve och kör hem pallplatser på löpande band och i går var inget undantag.

Tvåa i Trondheim, hundraprocentig i skyttet och utökad världscupledning.

En ultimat skidskytt

En bra dag på jobbet för många, men en dag bland många andra för Helena Jonsson.

– Hon är den ultimata skidskytten, och tjejen är fortfarande ung. Hon kan bli precis hur bra som helst, säger skyttetränaren Jonas Edman.

Hur har hon blivit så otroligt säker?

– Helena är uppvuxen med skytte och har fått lära sig från grunden.

Faktum är att Helena Jonsson fick sitt första luftgevär som tioåring, gjorde en deal med sin pappa Hans om att hon skulle betala en krona för varje missat skott och nu ser vi resultaten.

Bäst i det stående skyttet som alltid avslutar tävlingarna och som är innebär en psykisk härdsmälta för många.

”Nästan fulländad”

– Helena är nästan fulländad i skyttet, och det mest imponerande är att hon samtidigt har åktider som de bästa i världen. Det är lättare för sämre åkare att skjuta bra, de är aldrig under samma press, säger Jonas Edman.

Något som går att förbättra?

– Det går att kapa tid innan det första skottet, och det ska vi jobba med. Annars är hon komplett, säger Edman.

Magdalena Forsberg är lika imponerad.

– Det är inte lätt att stå där, men hon har förmågan att fokusera när det behövs. Hon vet vad hon kan och tror på sig själv..

FAKTA

Här är Topp Tre

1. Helena Jonsson, Sve, 95 procent (1)
2. Oleg Berezhnoy, Ukr, 93 procent (80)
3 Natalia Levchenkova, 92 procent (17)

Statistik, världens bästa skyttar i stående, damer och herrar. Träffprocent (inom parentes placering i världscupen).

Hemligheten bakom skyttet

Hjärnan
Den mentala biten är den viktigaste delen i skytte och Jonsson har ett starkt psyke. Hon har dessutom ett enormt självförtroende och skjuter avslappnat. Många spänner sig på vallen med konsekvensen att små rörelser blir stora.

Ryggmärg (rutin)
Fick sitt första gevär som tioåring, har skjutit sedan dess och skyttet sitter nu i ryggmärgen. Många skidskyttar börjar först med längdåkning för att börja träna skytte i ett senare skede vilket är svårt.

Balansen
Har kanske den bästa tekniken i världen, och kan nyttja den med sin naturliga stans och för att hon känner sig bekväm i skytteposition.

Skelett och muskler
Det gäller att hitta en ställning där så lite rörelse som möjligt involveras. Kroppens inbyggda mekanik och skelett ska ge en naturlig skjutposition med så lite belastning på musklerna som möjligt. Helena har hittat en perfekt uppställning.

Fingrar
Skyttet sitter inte i fingrarna, snarare i huvudet, men Helena Jonsson har känsla för ögonblicket och litar kommunikationen mellan kropp och huvud.