VC-guld till Jonsson – miljoner till förbundet

Helenas framfart kan
ge enormt kassaklirr

Foto: AP
SPORTBLADET

På söndag kan Helena Jonsson stå som segrarinna i den totala världscupen.

En bragd som skulle ge svenskt skidskytte ett ordentligt klirr i kassan på sponsorsidan.

– Då skulle jag jubla. Självklart vill många företag förknippas med en vinnare, säger förbundets marknadsansvarige Håkan Blidberg.

Inför världscupavslutningen i ryska Chanty Mansijsk, som inleds med herrarnas sprint på torsdagen, toppar Helena Jonsson damernas totala världscup.

Resultatmässigt har säsongen varit bättre än vad såväl hon själv, som skidskytte-Sverige i stort, någonsin vågat hoppas på. Och räcker Jonssons säkra skytte ända fram till världscuptiteln är det fler än 24-åringen från Helgum som kommer att jubla.

Kan få nya sponsorer

Utöver den sportsliga framgången i sig hoppas skidskytteförbundet få glädja sig åt ett ännu större intresse för idrotten från redan befintliga, men även nya, sponsorer.

– Det skulle absolut vara bra för oss, även om det inte direkt är så att bra resultat slaviskt leder till mer sponsorintäkter. Men en seger i världscupen – och det är inte hela världen om det skulle bli en andra- eller tredjeplats heller – är precis vad vi behöver, säger Håkan Blidberg till TT.

– Det visar ju att någon kan vara bra över en hel säsong.

”Positiv trend”

Redan framgångarna hittills i världscupen (14 pallplatser) och i VM (tre medaljer) samt det stora genomslag som idrotten har fått i tv-sofforna har lett till ett ökat sponsorintresse för skidskyttet.

– Utan att säga några siffror är vi inne i en väldigt positiv trend nu, säger Blidberg vars förbund på senare tid uppmärksammats för sina ekonomiska problem.

– Vi gick ungefär en och en halv miljon back på världscuppremiären i Östersund i december. Men nu är införsäljningsarbetet med sponsorer där redan i gång inför nästa säsong.

Drar ner förväntningarna

Förbundskapten Staffan Eklund håller med om att framgångar naturligtvis föder nya sponsorer, men vill tona ner betydelsen av en totalseger för Helena Jonsson.

– Hela laget har ju gjort en fantastisk insats den här säsongen så om hon skulle vinna gör nog inte så stor skillnad, säger han.

Dina förväntningar inför avslutningsveckan?

– Min största förväntning är på herrsidan. Att vi ska kunna behålla fjärdeplatsen i nationssammandraget. När det gäller Helena tycker jag inte att vi ska förvänta oss mer än vad hon redan har gjort. Men skulle hon skramla ihop de poängen som behövs så är det ju klart roligt.

– Men det är tre tävlingar kvar och jag tror inte att det avgörs förrän in i det sista.

TT