VC-drömmen lever för Helena Jonsson

Plockade in ytterligare poäng på Wilhelm

Foto: AP
Helena Jonsson.
SPORTBLADET

Jakten på Kati Wilhelm fortsätter.

Helena Jonsson plockade i dag in ytterligare poäng på tyskan - och nu väntar en rysaravslutning i morgondagens sista världscuptävling.

– Det kommer att bli mycket nerver, säger förbundskaptenen Staffan Eklund.

16 poäng skiljer världscupledarinnan Kati Wilhelm och tvåan Helena Jonsson inför morgondagens masstart i ryska Chanty Mansijsk.

Svenskan slutade på 16:e plats (tre bom) i dagens jaktstart medan Kati Wilhelm gick i mål som 19:e (fem bom). Därmed plockade hon in ytterligare tre poäng på tyskan inför avslutningen.

– Vi försöker att inte påminna Helena men hon blir hela tiden påmind av andra, och jag är helt övertygad om att det påverkar henne på något sätt, säger Staffan Eklund till TT.

Darrade i stående

Jonsson, som vann sprintcupen i fredags, började med att skjuta fullt i liggande skyttet, men efter att ha förvånat med två bom i stående såg det mörkt ut. Fem fullträffar i sista skyttet, samtidigt som Wilhelm bommade två, räddade dock spänningen inför morgondagens masstart.

– Det krävs kanske att Kati hamnar ganska långt bak i fältet och att Helena är jättelångt fram för att det ska räcka hela vägen. Det är klart att det är kul om Helena fixar det men jag ser det inte som en stor katastrof om hon inte gör det, säger Eklund.

I skymundan av den rafflande duellen om totalsegern slutade Anna-Carin Olofsson Zidek sexa, efter att ha kostat på sig sex bom. Tyskan Magdalena Neuner vann.

FAKTA

Resultat, dameras jaktstart:

1 Magdalena Neuner, Tyskland 27.53,0(2)

2 Michela Ponza, Italien +28,8(0)

3 Marie Dorin, Frankrike +30,5(1)

4 Vita Semerenko, Ukraina +38,6(2)

5 Tora Berger, Norge +49,1(2)

6 A C Olofsson Z, Sverige +49,3(4)

Övriga svenska placeringar:

16 Helena Jonsson +2.22,3(3)

38 A M Nilsson +4.41,7(5)

42 Sofia Domeij +5.23,8(5)