Ferry kraschade in i varvad åkare

”Jag skrek allt vad jag orkade”

SPORTBLADET

De svenska medaljförhoppningarna i skidskyttestafetten i Ruhpolding tog tvärstopp när Björn Ferry rände rakt in en varvad åkare som vägrade att flytta sig ur spåret.

Ferry tappade åtskilliga sekunder på ”kraschen” i medaljjakten.

Norge vann och Sverige blev till slut fyra.

Foto: Foto: REUTERS
Björn Ferry.

– Jag skrek allt vad jag orkade tre gånger. Är man en varvad åkare så måste man ha uppsikt bakåt, men han åkte som en gammkärring mitt i spåret med två kilo knäck i lurarna, sade en mäkta förgrymmad Björn Ferry efter loppet.

Den serbiske åkaren Aleksander Milenkovic fick höra ett antal otryckbara ord på Storumanmål direkt efter krocken och Ferry passade även på att ge ”sin vän” en rejäl utskällning efter världscuploppet.

– Jag hade ett kanonflyt på skidorna när serben plötsligt stod mitt i vägen och vägrade flytta på sig. Jag hade inte en chans att åka förbi utan jag körde rätt in i honom. Det tog tvärstopp och det dröjde åtskilliga sekunder innan jag lyckades trycka mig loss genom att dra till honom allt jag orkade och under tiden sprutade adrenalinet i kroppen, sade Ferry.

Trots intermezzot på spurtvarvet körde Björn Ferry upp Sverige från nionde till femte plats på andrasträckan.

Uppåkning på slutsträckorna

Mattias Nilsson och Carl Johan Bergman förbättrade den svenska placeringen ytterligare på slutsträckorna till fjärde plats, 1.27 efter Norge. Ryssland blev tvåa och trean Tyskland var knappt en halvminut före Sverige.

– Jag försökte verkligen sätta press på Michael Greiss på slutsträckan, men han var säker ikväll, konstaterade Carl Johan Bergman.

– En fjärdeplats är inte så illa. Det här stärker våra aktier inför VM-stafetten i Östersund. Jag är mer än nöjd med min och lagets insats. Vi vet att vi har en chans att slå oss in bland de tre stora (Norge, Tyskland och Ryssland) - det är inte alla dagar som norrmännen och tyskarna skjuter så här bra, sade Bergman.

Säkert skytte

De norska skidskyttarna hade en hellyckad kväll på skjutvallen och behövde endast ödsla fyra extraskott på vägen fram till segern. Även Ryssland och Tyskland sköt bra med sex respektive sju bomskott.

Det svenska laget nådde inte upp till samma nivå. Det blev totalt tio bomskott - Carl Johan Bergman sköt bäst med endast en bom i stående och även Magnus Jonsson höll i bössan på ett bra sätt då han som startman klarade sig undan med två bomskott.

– Vi måste skjuta bättre än så här om vi ska en chans i medaljkampen. Den här stafetten blev ju aldrig så där riktigt tuff och spännande att topplagen hetsade och stressade varandra till misstag på skjutvallen. Det var ju däremot lite tufft för min del med tre bommar i stående. Jag får vara glad att det inte blev en straffrunda, sade Mattias Nilsson.

TT