”Har aldrig tränat en gravid åkare”

Perfektionisten Pichler villrådig över ACO

Siktar framåt.
SPORTBLADET

Den svenske landslagstränaren Wolfgang Pichler har fått problem.

Han som alltid vet till punkt och pricka hur hans adepter ska genomföra varje träningspass känner sig plötsligt lite villrådig.

– Jag har aldrig tränat en gravid åkare förut. Jag vet inte vad det innebär, säger Pichler.

När det svenska skidskyttelandslaget samlades i Sollefteå på onsdagen, drygt en vecka innan VM inleds i Östersund, fokuserades mediernas stora intresse på Anna Carin Olofsson och hennes växande mage.

– Visst kan det tyckas vara lite dålig tajming att vara i fjärde månaden när VM avgörs. Men jag mår jättebra och känner mig i bra form – och jag har fortfarande målsättningen kvar att försöka ta en medalj i VM, säger Olofsson.

De senaste träningspassen har dock känts extra jobbiga för den svenska VM- och OS-medaljören.

– Jag har lite svårt att få ut det där sista. Jag har svårt att komma upp till maxpuls under skidåkningen. Men det går fortfarande hyfsat fort på skidorna – och det är inga problem att komma ner i liggande ställning. Än är inte magen i vägen, säger hon med ett leende.

Anna Carin Olofsson ser lugn och harmonisk ut och försöker inte undvika alla frågor om graviditeten och vad den innebär.

Längtar till VM

– Jag mår bra och känner ingen större oro. Jag tänker inte så mycket på vad det nya i livet innebär, utan jag tar en dag i taget. Just nu har jag all fokus på de kommande VM-tävlingarna och faktiskt längtar jag lite till att VM-tävlingarna startar.

Än har det som växer i magen inte fått Olofsson att ändra på sin vardag.

– Jag är inställd på att genomföra träningsprogrammet fram till VM och jag planerar att åka alla sex tävlingarna inom loppet av nio dagar.

Den 35-åriga Anna Carin Olofsson ser dessutom en framtid som skidskytt även efter VM i Östersund.

– Går allt bra vill jag fullfölja satsningen som sträcker sig över säsongen 2010 då OS avgörs i Vancouver. Idrotten och skidskyttet betyder väldigt mycket för mig – det är ju mitt jobb, konstaterar hon.

Den svenske landslagstränaren Wolfgang Pichler kände stor oro när han fick beskedet om att hans stora affischnamn inför VM i Östersund var gravid.

– Visst, det kom som en liten chock för oss. Men nu kan vi bara glädja oss med Anna Carin. Att vänta sitt första barn är det största man kan uppleva i livet, säger Pichler.

Stora medaljförhoppningar

Hur hårt Olofsson kan köra på träningarna och hur hårt hon kan matchas i VM-tävlingarna är dock ett frågetecken.

– Det är en helt ny situation för mig som tränare. Vi får känna oss för och planerar inte längre än för nästa dag. Rimligtvis borde Anna Carins chanser att ta medalj ha minskat, men det är en tusan till tjej som inte ser några hinder, utan bara möjligheter, säger Wolfgang Pichler.

Det svenska skidskyttelandslaget har annars stora förväntningar på sig när VM avgörs på hemmaplan.

– Målsättningen är att vi ska göra minst lika bra ifrån oss i Östersund som vi gjorde i VM i Anterselva förra vintern, säger förbundskapten Staffan Eklund.

Sverige har ett VM-guld att försvara i mixed-stafett.

– Det skulle vara stort att få vinna guld på hemmaplan också. Det finns ingen anledning för oss att hålla nere förväntningarna. Vi har ett mycket starkare lag än vi hade för bara ett år sedan, säger Eklund.

ARTIKELN HANDLAR OM