”Hon måste ha något fel i huvudet”

Svenska förbundskaptenen bestört efter beskedet att Varis är dopad

SPORTBLADET

Nu är det bevisat: Kaisa Varis har dopat sig – igen.

B-provet var positivt och nu hotas Varis av livstids avstängning.

– Hon måste ha något fel i huvudet, säger svenska förbundskaptenen Staffan Eklund till sportbladet.se.

Foto: AP
Kaisa Varis ställde till med stor sensation när hon vann i världscupen den 11 januari. Nu har skidstjärnan åter igen fastnat i en dopningskontroll.

Det internationella skidskytteförbundet meddelade på torsdagen att finländska skidskyttestjänan Kaisa Varis bloddopat sig med epo. Hon lämnade det positiva dopningsprovet i samband med världscuptävlingar i Oberhof den 6 januari.

Straffad tidigare

Varis åkte fast vid VM i Val di Fiemme 2003 när hon tävlade som längdskidåkare. Även den gången hade hon dopat sig med epo. Eftersom Varis åkt fast en gång tidigare för dopning hotas hon av livstids avstängning.

– Det är bra att systemet fungerar och att fuskare åker dit, är svenska förbundskaptenen Staffan Eklunds spontana reaktion när sportbladet.se informerar honom om det som blev offentligt i dag.

”Seger för sporten”

Skidskytte-VM startar den 8 februari. Staffan Eklund är medveten om att Varis är negativ reklam för tävlingarna.

– Jag hoppas att det inte påverkar sporten negativt, men det är klart att om en håller på så blir det alltid misstankar mot alla andra. Jag tycker att det är jättetråkigt. Vi har varit lyckligt förskonade från sånt här inom skidskyttet och på ett sätt är det en seger för sporten, även om det är tragiskt för henne.

Staffan Eklund vill helst inte lägga energi på dopningsskandalen.

– Det viktigaste är att vi håller reda på vårt eget lag. Skulle vi fokusera på och tro att alla andra håller på med något som är otillåtet är det ingen idé att hålla på med det här.

Kan du garantera svenska skidskyttar inte är dopade?

– Det kan jag aldrig göra, jag kan inte hålla koll på våra aktiva 24 timmar om dygnet. Men jag är till 99,9 procent säker på att inget sånt här förekommer i vårt lag.