Dopade Varis får sin dom på måndag

Riskerar livstids avstängning – då stjärnan varit avstängd tidigare

SPORTBLADET

Den dopningsavslöjade finländska skidskytten Kaisa Varis får sin dom på måndag.

Det avslöjade internationella skidskytteförbundets ordförande Anders Besseberg på fredagen.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
pekas ut som syndabock En icke namngiven finländsk skidåkare lämnade ett positivt dopningsprov vid VM i Val di Fiemme. I finländsk media pekas Kaisa Varis ut som den skyldiga.

Den 32-åriga finländskan riskerar livstids avstängning sedan hon för andra gången under sin idrottskarriär avslöjats för dopning.

Kaisa Varis fälldes första gången som längdåkerska vid VM i Val di Fiemme 2003. Den gången handlade det om epodopning.

Den 6 januari fastnade finländskan än en gång i en dopningskontroll – såväl A- som B-proven har visat att hon var epodopad i samband med världscuptävlingarna i Oberhof.

– Vilket straff Varis kommer att få avgörs på måndag i samband med ett möte som hålls här i Östersund, sade Anders Besseberg.

TT: Många aktiva åkare efterlyser hårdare tag för att komma åt fuskarna?

– Vi satsar miljontals kronor för att bekämpa fuskarna och för att hålla vår sport ren från dopning. Vi satsar på en kvalitativ provtagning. Visst skulle vi kunna ta tusentals dopningsprov på vinst och förlust – och få ett alibi som visar att sporten är ren. Men det är bättre att satsa våra resurser mer systematiskt och vara mer grundliga där det finns indikationer på att allt inte står rätt till, framhåller Besseberg.

Inför varje lopp tas blodprov på sex åkare.

– Vi har genomfört dessa tester i tiotalet år och har nu samlat på oss en rejäl blodbank över så gott som alla åkare. Så fort vi ser något som inte ser ut som det ska så får åkaren genomgå en rejäl dopningstest och är hb-värdet för högt får åkaren inte starta i tävlingen, säger Besseberg.

Internationella skidskytteförbundet samarbetar med de internationella förbunden för friidrott, cykel och längdskidåkning för att så snabbt som möjligt täppa till alla möjligheter att fuska.

– Tillsammans utbyter vi erfarenheter och samlar på oss kunskaper och håller oss ajour med den senaste tekniken för att spåra alla otillåtna ämnen. Jag upplever det som om vi för en framgångsrik kamp – men naturligtvis är det trist varje gång en dopad aktiv avslöjas, understryker internationella skidskytteförbundets ordförande.

ARTIKELN HANDLAR OM