”Det var det enda alternativet”

I kväll kom domen mot Kaisa Varis – livstids avstängning

Foto: AFP
Kaisa Varis efter segern i Oberhof 11 januari.
SPORTBLADET

I kväll kom domen som hela skidskyttevärlden har väntat på.

Dopade finländskan Kaisa Varis, 32, stängs av för gott.

– Livstids avstängning var det enda alternativet, säger internationella skidskytteförbundets ordförande Anders Besseberg till sportbladet.se.

Kaisa Varis fälldes första gången som längdåkerska vid VM i Val di Fiemme 2003. Då handlade det om epodopning.

Den 6 januari i år var det dags igen.

Finländskan fastnade i en ny dopningskontroll efter världscuptävlingarna i Oberhof och såväl A- som B-proven har visat att hon var epodopad.

”Klara straff”

– Hon måste ha något fel i huvudet, sa svenska förbundskaptenen Staffan Eklund till sportbladet.se efter att B-provet offentliggjorts.

I kväll, i VM-orten Östersund, hölls ett möte på Clarion Hotel. Det internationella skidskytteförbundet, IBU, beslutade att ge den dopade skidskytten Kaisa Varis livstids avstängning.

– Jag kommenterar egentligen aldrig om vi var helt eniga i beslutet, men jag tror att alla förstår att det är var ett gemensamt beslut. Om en utövare testar positivt både på A- och B-prov så har vi våra klara regler för vilket straff som gäller, säger internationella skidskytteförbundets ordförande, norrmannen Anders Besseberg, till sportbladet.se.

”Upphör aldrig att förvånas”

– Har man, som vi, fördömt den här typen av substanser så är livstids avstängning enda alternativet. Vi kan ju inte gå emot vårt eget reglement.

IBU rådgjorde med advokater innan de fattade domen, eftersom dopningen omfattade två olika idrotter.

Är du förvånad över att hon dopar sig igen, trots att hon stängts av tidigare?

– Man upphör aldrig att förvånas...

IBU:s styrelse beslutade också att alla resultat som Kaisa Varis presterat från och med den 6 januari kommer att strykas bort från resultatlistorna.

Det innebär att Helena Jonsson blir tvåa i sprinttävlingen i Ruhpolding som kördes fem dagar efter det ödesdigra dopningsprovet.

FAKTA

Kaisa Varis

Född: 21 September 1975 i Ilomants.

Bor: Jyväskylä.

Yrke: skidåkare, studerande (gymnastik och idrottsvetenskaper).

Tränare: Asko Nuutinen (tidigare Kari-Pekka Kyrö i längdskidåkning).

Längd/vikt: 172 cm/63 kg.

Klubb: Kontiolahden Urheilijat (skidskytte), Ilomantsin Urheilijat (längdåkning).

Meriter, längdåkning: VM-2001: brons på 15 km (k), sexa i jaktstart, sjua på 10 km (k). OS 2002: femma på 15 km (f, masstart). Världscupsegrar i Krylatskoje 2000 (15 km, f) och Beitostölen 2000 (5 km, f). 15 finländska mästerskap 1998-2003.

Meriter, skidskytte (grenbyte 2006): Seger i sprinttävlingen i världscupen i Ruhpolding 11 januari 2008.

Aktuell: Åkte fast för andra gången för epo i januari 2008. Provet lämnades i samband med en världscuptävling i skidskytte i Oberhof den 6 januari. Stängdes på måndagen av på livstid från allt tävlande i skidskytte. (TT-FNB)

ARTIKELN HANDLAR OM