”Bara att bryta ihop och komma igen”

Eklund sågar sig själv efter medaljmissarna

SPORTBLADET

Ny medaljmiss.

Då sågar förbundskaptenen Staffan Eklund inte åkarna – utan sig själv.

– Är det någon som ska hängas så är det väl jag, säger han.

Staffan Eklund.

Trots att det svenska laget fortsätter att misslyckas med att ta medalj fortsätter Staffan Eklund att hålla skenet uppe.

– Det känns som att vi är med i VM. Det är tio sekunder upp till en andraplats och det är några tävlingar kvar. Jag hoppas och tror att vårt kan infria delar av de förväntningar som väldigt många har på oss, säger han till SVT efter fjärdeplatsen i mixedstafett.

”Tycker inte man ska peka ut”

Strax efter att Anna Carin Olofsson skjutit bort guldchanserna gav förbundskaptenen henne godkänt. Något som sticker i ögonen på de svenska tittarna.

– Jag räknar hela tiden extra skott och om man följer skidskyttematematik hade jag i mitt stilla sinne kunnat räkna ut att det skulle räcka till medalj om vi sköt åtta reservskott. Tyvärr blev det ett för mycket och vem som sköt det där skottet för mycket tycker jag inte att man ska peka ut. Jag ställde det absolut starkaste lag vi hade på fötter och är det någon som ska hängas så är det väl jag, säger han.

”Fäller en tår i duschen”

På påståendet att Anna Carin var trög även i skidspåren svarar han:

– Jag har svårt för att göra den riktigt exakta tidsutvärderingen. Jag såg att Anna Carin tappade i spåret, å andra sidan åkte hon mot den kanske absolut bästa skidskyttetjejen i världen (Magdalena Neuner).

Inför fortsättningen säger Eklund:

– Men det är bara att bryta ihop och komma igen. Jag åker väl hem, ställer mig i duschen och fäller någon tår. Sedan är det bara att ladda om.

– Jag är jättebesviken just över att vi kom fyra. På något sätt kändes det som att vi var värda en medalj i dag.

FAKTA

Eklunds kommentar om varje åkare:

– Helena gör en helt godkänd första insats. Det är fullt godkänt att skjuta ett extra skott.

– Anna Carin skjuter kanske ett extra skott för mycket.

– Björn gör en helgjuten insats.

– Carl Johan skjuter kanske, efter sin kapacitet, två extra skott för mycket.