Här försvinner medaljchansen

Svenska staffettlaget rasade efter Mattias Nilssons genomklappning

Foto: svt
Mattias Nilsson missade sex skott i det stående skyttet och tvingades till tre straffrundor – något som definitivt grusade Sveriges medaljchanser.
SPORTBLADET

David Ekholm ifjol.

Mattias Nilsson i år.

Nilssons genomklappning på den tredje sträckan förstörde Sveriges medaljchanser i stafetten.

– I början tänkte jag positivt, men sen blir man stressad. Jag kommer inte ihåg riktigt vad jag tänkte, säger Nilsson.

Herrstafetten utvecklades till en plågsam repris på VM-loppet i Antholtz i fjol, men den skillnaden att den stora syndabocken den här gången inte hette David Ekholm – utan Mattias Nilsson.

Ekholm hade på den första sträckan tagit en gruvlig revansch efter debaclet förra året och med endast en bom gett Sverige en bra start.

– Det går inte att jämföra med då, det var som natt och dag. Det var otroligt skönt att få sätta en så bra sträcka, sa Ekholm – och efter en stabil åkning även av Björn Ferry på andra så fanns Sverige med i medaljdiskussionen när Mattias Nilsson kastade sig ut i spåret.

Efter en helt prickfri liggande skjutning utvecklades den stående skjutningen till en ren mardröm.

– Jag tittade på prickarna, men de ramlade inte. Det gick åt helvete, konstaterade Björn Ferry som studerade skyttet från målfållan.

– Det gick åt helvete. Han visade upp ett flyktbeteende, säger lagkamraten Björn Ferry.

Nilsson missade först fyra skott i rad, fick ta till alla tre extraskotten men tvingades ändå till tre straffrundor...och plötsligt försvann allt hopp om en första VM-medalj.

– Man känner sig som en uttryckt finne. Det var inte alls bra, säger förbundskaptenen Staffan Eklund – som erkände att lagledningen tvekat i laguttagningen just på grund av Nilssons erkänt svaga stående skytte.

Då hjälpte det inte att Carl-Johan Bergman avslutade starkt – när Ryssland jublade över guldet, i ett lopp där Norge tog silvret och Tyskland bronset, deppade Sverige i mål som sexa.

– På papperet såg det ut som att det var Norge skulle vinna, men Ryssland är otroligt bra på att skjuta – och det avgjorde, säger SVT-experten Magdalena Forsberg.

Efteråt handlade allt eftersnack om Nilssons genomklappning.

– En hel svensk nation hade kanske förväntas sig medalj i dag och nu måste vi ta hand om Mattias. Jag tror han behöver det, säger Staffan Eklund.

Nilsson själv försökte att skaka av sig besvikelsen.

– Det är klart att jag är besviken, men det kommer nya tävlingar och det kunde ha varit värre. Det är svårt att ta medalj en sån här dag ändå, även om jag skulle ha skjutit bra.