Kuppförsöket som skakar landslaget

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Förbundskapten Staffan Eklund.
SPORTBLADET

Det rasar en maktkamp inom skidskytte-Sverige.

Sportbladet kan i dag avslöja kuppförsöket som skakar landslaget.

– Tajmingen är helt fel. Vi behöver lugn och ro under ett OS-år, säger förbundskapten Staffan Eklund.

Skidskytte kan bli Sveriges stora guldgruva i Vancouver.

Men bara 4,5 månad före OS skakas skidskytte-Sverige av en maktkamp.

Sportbladet kan avslöja att en falang inom förbundet, med bas i Östersund, kommer att försöka avsätta ordförande Björn Eriksson, 64, vid årsmötet den 27 september.

– Det är dags för en förändring, det behövs nytänkande. Vi vill se en ledare som är mer operativ. Det krävs ett annat ledarskap i den nya tiden, säger Åke Hjelm, ordförande i Jämtland/Härjedalens skidskytteförbund och kuppledare.

Eklund rasar

Han ingår i valberedningen och har, tillsammans med Erika Styf, reserverat sig mot övriga valberedningens förslag att välja om den förre rikspolischefen Eriksson, som suttit på posten i åtta år.

I stället vill Östersundsfalangen, där också Marianne Nilsson (ledamot i förbundsstyrelsen och mor till landslagsåkarna Mathias och Anna-Maria Nilsson) ska ingå, ha Rutger Simonsson, 60, som i dag basar för Slottssprinten i längd.

Kuppförsöket får förbundskapten Staffan Eklund att rasa.

Han fruktar att ett ordförandebyte skulle skapa oro ända ner i landslaget.

– Tajmingen är helt fel. Vi behöver lugn och ro under ett OS-år, säger Eklund till Sportbladet.

– Inom skidskyttet vi jobbar hela tiden i fyraårscykler, efter de olympiska spelen. Skulle ett ordförandebyte över huvud taget komma i fråga ska det ske nästa år, efter OS.

Skickat ut brev

Eklund står helt på Erikssons sida och menar att Simonsson är ett helt otänkbart alternativ.

– Det hade ju varit sin sak om Bill Gates hade kommit och sagt att han ville bli ordförande och lagt in 100 miljoner kronor. Då hade vi kunnat fundera på ett byte, säger Eklund.

För att sätta stopp för palatskuppen har Eklund därför skickat ett brev till samtliga 18 röstande (från distrikt och klubbar) på årsmötet där han vädjar till dem att rösta på Eriksson.

”Inför OS har vi alla i A-landslaget, anställda såväl som aktiva, ett stort behov av arbetsro och stöttning”, skriver förbundskaptenen.

Hjelm håller inte alls med Eklund om det skulle vara otajmat med ett ordförandebyte i höst.

– I min värld gör man avstamp för en ny fyraårsperiod just innan den nuvarande slutar. Så jag vet inte om det ligger något annat bakom hans brev.

Simonsson vill bli ny ordförande men betonar att han inte vill skapa oreda och bråk.

– Jag vill inte ha två läger, säger han.

FAKTA

Huvudpersonerna i maktkampen

Eriksson-sidan

Björn Eriksson

Förbundsordförande som ställer upp för omval för nionde året i rad. Före detta rikspolischef och fram till i somras landshövding i Östergötland.

Staffan Eklund

Förbundskaptenen som har skrivit ett brev till de 18 röstande vid årsmötet och vädjat om att rösta på Eriksson.

Lars Grehn

Valberedningens ordförande, som tillsammans med Bengt Lank (också i valberedningen), föreslår Björn Eriksson.

Simonsson-sidan

Rutger Simonsson

Utmanar Eriksson om ordförandeposten. Före detta överste och i flera år tävlingsgeneral för Slottsprinten i längd.

Åke Hjelm

Ordförande i Jämtland/Härjedalens skidskytteförbund och tidigare tävlingsgeneral för världscupen i Östersund. Ingår i valberedningen, där han tillsammans med Erika Styf reserverar sig mot omval av Eriksson och i stället vill ha Simonsson.

Marianne Nilsson

Mor till landslagsstjärnorna Mathias och Anna-Maria Nilsson som enligt uppgifter till Sportbladet är den ende i styrelsen som står på Simonssons sida.

Utdrag ur förbundskapten Eklunds brev

”Hej på er alla!

Svenskt skidskytte går återigen en viktig säsong till mötes - kanske den viktigaste någonsin med tanke på hur vi i framtiden skall kunna bibehålla och om möjligt också utveckla våra framgångar från gångna säsonger.

/.../

För att skapa arbetsro och stadga har en av mina ledstjärnor varit att göra så små förändringar som möjligt i A-landslagets organisation och planering mellan Olympiaderna.

Jag vill med anledning av detta belysa och vädja till er alla att redan nu, börja fundera på säsongen 2010 och Olympiaden 2014. Min uppfattning är att det är nästa år, då vi tar avstamp mot OS 2014, som vi har möjlighet att förändra vår organisation och även i större omfattning omsätta styrelsemedlemmar, även de som innehar så kallade nyckelbefattningar. Det kan därför inte anses vara rimligt att t.ex. byta ut vår ordförande inför kommande säsong. Vår nuvarande har på ett helt avgörande sätt bidragit till att Svenskt skidskytte mer än återhämtat sig efter "Magda-epoken".

/.../

Att göra stora förändringar kostar mycket energi och kraft för hela skidskytterörelsen. Inför OS har vi alla i A-landslaget, anställda såväl som aktiva, ett stort behov av arbetsro och stöttning, vilket är en av de viktigaste grundförutsättningarna för att lyckas. Vi behöver det stödet!

Med hopp om förståelse.

Staffan Eklund

Förbundskapten

Svenska Skidskytteförbundet”