Bättre lycka nästa år, Zlatan

Bragdguldet till Jonsson – nu utmanar hon fotbollsgiganterna

1 av 4
bragd I Sportbladet krävde Robert Laul att fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic skulle få bragdguldet. Men Zlatan blev snuvad av Helena Jonsson.
SPORTBLADET

PRAG. Fler svenskar är ”mycket intresserade” av landslaget i skid-skytte än i fotboll.

Intresset för skidskytte ökar överlägset mer än alla andra idrotter.

Och Helena Jonsson vinner bragdguldet före Zlatan och skickar en passning till Barcelonastjärnan:

– Bättre lycka nästa år.

I kväll är det världscuppremiär i skidskytte i Östersund. Vi kan räkna med att fler svenskar än någonsin antingen bänkar sig på stadion eller i tv-sofforna.

Intresset för skidskytte ökar lavinartat, visar en opinionsundersökning från Sponsor Insight, som varje år mäter intresset för olika idrotter i Sverige.

”Anpassad för tv”

Det senaste året ökade intresset för skidskytte med 17 procent. Delad tvåa på listan är fotboll och ishockey, båda på åtta procent. Det var fjärde året i rad som skidskyttesporten toppade denna lista.

– Ända sedan jag började med skidskytte har jag hela tiden hört hur kul alla tycker det är att kolla. Vår sport är helt enkelt anpassad för det moderna tv-mediet. När vi sedan haft sådana framgångar så blir det den här effekten. Och så har vi ju flera starka profiler också, säger Björn Ferry.

Populärare än längd

Den ökade populariteten har också gjort att skidskyttet gått om längdåkningen och nu är den femte populäraste idrotten totalt hos svenska folket.

Bragdguldvinnaren Helena Jonsson lyfter fram skillnaden mellan längd och skidskytte som publiksport:

– Leder någon med en minut efter halva tävlingen i längd så är det ju avgjort. Men i skidskytte kan allt kastas om ända fram till den sista skjutningen.

Tittar man sedan på intresset för våra olika landslag så är skidskyttelandslaget faktiskt, efter en ökning senaste året på nio procent, nu i nivå med fotbollslandslaget. Ja, det är till och med så att fler svenskar säger sig vara ”mycket intresserade” av Helena Jonsson & Co än av Zlatan, Källström och de andra i fotbollslandslaget.

Bara Tre Kronor och friidrottarna är populärare av våra landslag.

– Häftigt, säger Jonsson.

Passning till Zlatan

I går fick hon bragdguldet i kamp med bland andra Zlatan Ibrahimovic, som en stark fotbollsopinion tyckte skulle få det efter sin fantastiska säsong.

– Bättre lycka nästa år, hälsar Helena Jonsson till Barcelonastjärnan genom Sportbladet.