Tändes av sågningen

Sportbladets artikel lyfte Olofsson-Zidek: ’Har varit tändvätska’

Foto: Foto: REUTERS
Palltrion: Helena Jonsson (tvåa), Anna Carin Olofsson-Zidek (etta) och Olga Zaitseva (trea).
SPORTBLADET

”Jag tror faktiskt att vi aldrig ser Olofsson på en individuell pallplats igen, skrev Sportbladet för drygt 2,5 år sedan.

Men i går stod Anna Carin Olofsson-Zidek till och med överst på pallen igen.

– Artikeln har varit lite tändvätska, säger Aco.

Foto: Foto: GETTY IMAGES
VINNARE IGEN Anna Carin Olofsson-Zidek har haft det tungt med skidskyttet de senaste åren. Men i går kom en seger igen när Aco vann sprintloppet i Hochfilzen, Österrike.

Det var efter premiären av hemma-VM i februari i fjol som Sportbladet dömde ut Anna Carin Olofsson-Zideks framtid i världstoppen.

Höggravid slutade hon 22:a i VM-sprinten och Sportbladet skrev:

”Jag tror faktiskt att vi aldrig ser Olofsson på en individuell pallplats igen, inte ens i världscupen.”

Dagen efter slutade hon 23:a i jaktstarten och ytterligare ett par dagar senare lämnade hon VM i förtid på grund av sjukdom samtidigt som hon lade ner säsongen för att i juli föda sonen Liam.

”Många som ältat”

Hon gjorde sensationell comeback efter förlossningen redan i världscuppremiären i Östersund i december.

Och vid sista världscupveckan i våras var Aco faktiskt tillbaka på pallen: trea i sprint i Khanty-Mansijsk.

Och i går i sprinten i Hochfilzen stod 36-åringen åter högst upp på pallen.

Aco har inte glömt Sportbladets, alltså undertecknads, sågning.

– Jag brukar inte läsa så mycket vad ni skriver. Men jag har fått höra från andra om den här artikeln. Det är många som ältat den ganska mycket. Någon har sagt att hon skulle mejla dig, ”nu jävlar ska han få tillbaka” (skratt).

– Det är klart att den varit lite tändvätska.

Snabbast i alla lopp

Aco har inte tillåtits glömma Sportbladets artikel, men däremot minns hon inte något från sin förra seger, i sprinten i Pokljuka i januari 2007.

– Var det tre år sedan? Var det verkligen Pokljuka? Jag kommer inte alls ihåg den tävlingen.

”Redan i år har stora delar av världseliten kört i kapp, och flera också förbi, henne i spåret: en enda gång i år har hon varit bland de tre snabbaste i spåret, vilket ska jämföras med åtta gånger i fjol och sju gånger året dessförinnan”, stod det också i den där analysen.

I år har Aco varit snabbast i spåret i samtliga tre individuella lopp som körts.

Är du starkare nu än tidigare år?

– Nja, jag kände mig rätt stark i fjol också och låg i topp i åkningen då med. Men skyttet har fungerat bättre i år och när jag får till det så går det bra, säger hon.

FAKTA

Flincks analys som tände Aco

Utdrag ur Sportbladets Johan Flincks VM-analys den 10 februari 2008:

”Men ändå säger hennes uppträdande efter loppet mig framför allt en sak:

Aco verkar inte bryr sig längre.”

”Hon har sagt att det inte är omöjligt att hon är tillbaka redan till premiären nästa säsong och att hon siktar på OS 2010.

Hon kommer naturligtvis att göra ett försök men jag tror faktiskt att vi aldrig får se Aco på en individuell pallplats igen, inte ens i världscupen.

Redan i år har stora delar av världseliten kört i kapp, och flera också förbi, henne i spåret: en enda gång i år har hon varit bland de tre snabbaste i spåret, vilket ska jämföras med åtta gånger i fjol och sju gånger året dessförinnan.

Okej, hon har visserligen kört gravid i alla tävlingar men barnafödandet kommer förstås göra att hon tappar ännu mer. Dessutom fyller hon faktiskt snart 35 år och demontränaren Pichler sa redan inför säsongen att det vid den åldern mest handlar om att kunna behålla den nivå hon hade i fjol. Men det är alltså en nivå som inte håller längre i världstoppen.”