En chock – men det gamla gardet gör helt rätt

Flinck: Har varit slavar under tyskens träningsupplägg

SPORTBLADET

Beskedet kom som en mindre chock.

Men ändå: grabbarna gör helt rätt.

Nu vill jag se Björn Ferry göra ett fullskaligt höghöjdsupplägg.

Foto: Andreas Bardell

Jag har följt det här landslaget mycket nära i fem år nu.

Men ändå kom nyheten om att herråkarna avsatt Wolfgang Pichler mycket överraskande för jag har aldrig hört någon antydan om att herrarna ville bli av med tysken.

Men samtidigt förstår jag dem nu och tycker att de gör helt rätt, i varje fall det äldre gardet med Björn Ferry, Carl Johan Bergman och

Mattias Nilsson.

De har varit slavar under tyskens träningsupplägg under hela sina seniorkarriärer som skidskyttar.

Ett nytt träningsupplägg

Om en månad inleder de en sista OS-cykel på fyra år och då vill de ta chansen och se om de kan nå längre med ett annat träningsupplägg.

Ferry tog visserligen ett OS-guld i Vancouver en dag när allt klaffade, men annars känns det inte som om någon av grabbarna nått upp till sin fulla potential ännu. Det är inget snack om att Pichler fört upp herrarna på en ny nivå, men Ferrys OS-guld är den enda mästerskapsmedaljen individuellt och i stafett och man har bara lyckats ta ytterligare tre individuella världscupsegrar på nio år.

Ferry på hög höjd

Medan världens bästa landslag, det norska (och många med det), kör höghöjdsupplägg inför stora mästerskap har Pichler alltid varit kategoriskt emot all höghöjdsträning av en anledning jag fortfarande inte riktigt förstått.

Samtidigt har Ferry presterat som bäst på hög höjd (OS-guldet undantaget). Med Pichler borta hoppas jag därför äntligen få se Ferry köra ett riktigt höghöjdsupplägg.

Det var locket på hos de flesta inblandade i går men min känsla är att det inte kommer att anställas en herrtränare motsvarande Pichler på damsidan.

Förbundet har inte stålarna och SOK har redan åtagit sig att betala Pichler i fyra år för att träna både herr- och damlaget, så de lär inte skjuta till en heltidsanställd. Nej, jag tippar på att grabbarna kommer att få använda sig mer av ett bollplank och i framtiden få sköta mycket av sin träning själva.

Likt alla de stora nationerna

Och man ska inte glömma att Pichler trots allt ”bara” är en skid-/fystränare. Skyttet har Jonas Edman hand om.

Och att splittra landslaget i ett dam- och ett herrlag är inget konstigt. Så jobbar nästan alla de stora nationerna.

Men skulle det bli någon fnurra på tråden mellan herrlaget och Pichler, vilket det alltså inte verkar ha blivit ännu, kan det bli rätt jobbigt ute på världscupen – damerna och herrarna tävlar och lever som bekant väldigt tajt ihop i den här skidskytte­cirkusen.