Slovensk skidskytt nära amputation

Missar VM i Ryssland

Foto: AP
Jakov Fak.
SPORTBLADET

TYUMEN. OS-bronsmedaljören Jakov Fak missar VM.

Slovenen förfrös sig i senaste världscuptävlingarna och var nära att få amputera avtryckarfingret.

Carl Johan Bergman fruktar att det kan bli fler förfrysningsskador i framtiden.

– Internationella förbundet har börjat snubbla på gränsen för många gånger, säger han till Sportbladet.

Den slovenske skidskyttestjärnan Jakov Fak, som tidigare tävlade för Kroatien och tog brons både i OS 2010 och VM 2009, missar VM.

Han förfrös sig vid de sista världscuptävlingarna före VM borta i Fort Kent i USA och var nära att nära att tvingas amputera avtryckarfingret.

Enligt TT har han fortfarande ingen känsel i sitt högra pekfinger och behandlas nu hemma i Slovenien. Han hoppas kunna vara med i världscupfinalen 17-20 mars.

Bergman varnar

Carl Johan Bergman varnar nu för att vi kan få se fler förfrysningsskador i framtiden om inte internationella skidskytteförbundet (IBU) följer sitt eget reglemente bättre.

Köldgränsen för att ett lopp ska köras är minus 20 grader.

– Håller de bara reglementet så är det inget problem. Men de har börjat att snubbla för nära gränsen flera gånger, säger Bergman till Sportbladet när han får höra om Fak och amputeringshotet.

– Det står även i reglementet att är det kallare än minus 15 grader så ska man också ta hänsyn till vinden.

Kallt på kvällen

Bergman menar att andra perspektiv än de rent medicinska spelar roll när besluten tas om att loppet ska köras eller inte.

– Det känns som politiska och ekonomiska värderingar är med i besluen. Kyla är en medicinsk sak och tävlingsläkaren borde ha ett större ansvar, precis som det står i reglementet. Jag hoppas IBU vågar följa reglementet och inte låter sig påverkas av mediala krafter, säger Bergman, som själv led svårt av kylan i Östersund och ansåg att distansloppet aldrig skulle ha körts där.

Frågan är hur det blir i VM VM i sibiriska Chanty-Mansijsk, som inleds i morgon. Kylan i det ryska skidskyttemeckat är fruktad.

Men än så länge har inte kvicksilvret varit nere på gränsen.

– Men när solen går ner på kvällen, då vi ska tävla, blir det riktigt kallt. Det blir genast sex-sju grader kallare då. Och sedan har vi vinden på det också. Det blåser hela tiden här, säger Bergman.