Flinck: Inget kan knäcka Helena nu

”Det var ett perfekt lopp”

Foto: BILDBYRÅN
Helena på pallen.
SPORTBLADET

CHANTY-MANSIJSK. På lördag kan Helena Ekholm bli historisk med ett svårslaget rekord.

Jag berättade detta för maken David och Staffan Eklund i går kväll och båda sa direkt:

– Fantastiskt! Men berätta det inte för henne.

Sorry, grabbar! För sent!

Men jag lovar – ingenting knäcker Helena denna vecka.

När Helena Ekholm klev upp ur sängen i går morse och tittade ut suckade hon och satte sig ner och skrev på sin blogg:

”Sitter och håller tummarna för att stormvindarna ska avta. Ute är det 15 minusgrader och snöstorm...”

Vi andra – inklusive Kaisa Mäkäräinen, Magdalena Neuner och Tora Berger – hörde snarare hur vindarna viskade hennes namn denna morgon.

Med den iskalla vinden flög Helena Ekholms namn fram och tillbaka över den sibiriska tundran hela dagen och när solen gått ner hade det präntats in på en guldmedalj i VM.

Inför VM berättade Ekholm hur hon trivdes på skjutvallen här i Chanty-Mansijsk för att det blåste lite grann och det gynnar de duktiga skyttarna.

I går blåste det inte lite grann på vallen.

Det blåste... ja, säkert styv kuling med skidskyttemått mätt.

Och ingen behärskade den bättre än Helena Ekholm.

Fantastiskt att se

Jag har följt Ekholm hela vägen sedan hon kom med landslaget för fem–sex år sedan och det här var en av de mest imponerade bedrifterna jag sett henne göra.

Hon var alltså ensam om att skjuta noll av 96 startande och bara en åkare, femman Skardino från Vitryssland, kom ner på en bom. Resten i fältet hade två bom eller mer i blåsten.

Är det kanske till och med den allra mest imponerande bedriften i hennes karriär?

Nej, jag vill inte gå så långt.

Det var fantastiskt, och fruktansvärt nervöst, att se henne så iskall i den sibiriska kylan och hur hon bara väntade ut vindarna och ”tog om” gång på gång som i den första stående skjutningen.

Men:

Ekholm har varit mer pressad vid sista skjutningen än hon var i går, som när hon sköt hem VM-guldet i jaktstart eller vann totala världscupen i säsongens sista skjutning samma vår.

Helena åkte nämligen så snabbt i går att hon faktiskt hade haft råd med två bommar och ändå vunnit.

Men jag kan ändå hålla med dem, som maken David och Staffan Eklund, som sa att det på många sätt var ”ett perfekt lopp”.

Ole Einar Björnalen har aldrig lyckats med det. Inte heller Magdalena Forsberg, Kati Wilhelm, Raphael Poirée eller Sven Fischer.

Men jag tror verkligen Ekholm sätter alla 20 skotten på lördag i masstarten och blir historisk som den första skidskytt som skjuter fullt i alla fyra individuella loppen i ett VM eller OS.

Det självförtroendet hon har i skyttet nu har vi inte sett sedan strax före OS i fjol när hon ”nollade” i Ruhpoldings masstart.

Och hon har inget att förlora på lördag – hennes VM är ”hemma” med ett guld och ett brons.

Segern – tillsammans med Mäkäräinens 28:e plats – innebär att Ekholm kom ikapp finskan i totala världscupen och båda har nu 871 poäng.

Fyra tävlingar återstår och jag tror Ekholm tar det. Mäkäräinen börjar svikta nu.

Hörde att tv inte visade Ekholms sista skjutning. Själv lyckades jag befinna mig i tunneln under skjutvallen – obegripligt orutinerat.

Kör i vind!

Skjut i vind!

ARTIKELN HANDLAR OM