Ett extraskott från medalj: ”För dåligt”

Ny bitter fjärdeplats

Foto: SVT
Ferry glider över mållinjen som fyra...
SPORTBLADET

De svenska skidskyttarna gjorde en stark stafett och låg i medaljläge under hela loppet.

Men veteranerna på de två avslutande sträckorna sköt för dåligt och femton extraskott totalt räckte bara till en fjärdeplats.

Precis som i både OS i Turin och Vancouver.

– Jag skjuter för dåligt, man grämer sig mest över sin egen insats, säger Carl-Johan Bergman som sköt fem bom.

Det var rejält slagläge för Sverige efter att favoriterna Tyskland och Ryssland gjort bort sig rejält i det näst sista skyttet. Björn Ferry på sista sträckan tog dock inte vara på jättechansen då han behövde använda två extraskott och fick kliva ut som fyra.

In till sista skyttet hade dock Ferry kört upp Sverige på tredjeplatsen igen, men två nya extraskott på stående gjorde att han var 18.5 sekunder bakom Ukraina, som just då hade bronsplatsen.

– Det är jobbigt att stå där, när det blir en bom så är det lätt att det blir lite vingligt, förklarar expertkommentatorn Kalle Grenemark i SVT.

VM-veteranerna höll inte: ”Förbannad”

Björn Ferry gjorde ett jätteförsök att nå bronsplatsen och var bara sex sekunder vid den sista mellantiden. Men upphämtningen räckte inte och de svenska herrarna fick återigen köra in som fyra.

– Det är så tråkigt för grabbarna, så här nära har vi aldrig varit sen i Turin då Frankrike slog oss. Men det är skyttet som är problemet. Ett mindre extraskott så hade vi nog tagit en medalj, tre mindre så hade vi kanske varit med och slagits om guldet, säger förbundskaptenen Staffan Eklund.

Carl-Johan Bergman tvingades använda fem extraskott på den tredje sträckan efter ett skakigt stående skytte där han började med två bom.

– Det kastade om väldigt, jag är lite förbannad, jag ska inte behöva kasta så där många extraskott. Vi tog många bra lag men tyvärr var det för många lag framför. Men jag har skjutit för dåligt, säger Bergman som dock klarade sig utan straffrunda.

Men de osäkra korten höll

Magnus Jonsson som var det osäkraste kortet på förhand, körde urstarkt och Sverige låg trea efter tre skjutningar. Fredrik Lindström på förstasträckan kom undan med totalt tre bom, och körde också starkt.

– Han satsade på hastighet men omladdningarna var tillräckligt bra som det ser ut nu, på de två första sträckorna så har vi lyckats väldigt bra med tanke på vårt material, sa Staffan Eklund halvvägs in i stafetten.

Tredje raka guldet för Norge

Tre straffrundor på Tomas Greiss sköt bort favoriten Tyskland på näst sista skyttet. Ryssland var också illa ute men efter att Norges Terje Böe visat nerver i sista skyttet bjöds ryssarna in i loppet igen.

Men Norge kunde trots två stycken extrarundor hålla undan och körde hem sitt tredje raka mästerskapsguld. Ryssland sköt åtta extraskott och knep andraplatsen.

FAKTA

Resultat, 4x7.5 km stafett, herrar

1) Norge, 1:16:13.9 (2+10)

2) Ryssland, 1:16:27.3 (0+8)

3) Ukraina, 1:16:45.7 (0+10)

4) Sverige 1:16:45.7 (0+15)