Svenskorna sköt bort sig i Holmenkollen-VC

Ekholm missade andraplatsen med en poäng

Foto: Scanpix
Helena Ekholm.
SPORTBLADET

Med en enda poäng missade skidskytten Helena Ekholm andraplatsen i världscupen.

En stark avslutning på Holmenkollens masstart över 12,5 kilometer räckte inte för att slå tyskan Andrea Henkel.

– Tur att det inte var segern det handlade om, sade Ekholm.

Det blev finländskan Kaisa Mäkäräinen som tog hem totalsegern i världscupen.

Nerverna darrade och hon inledde med ett par bommar i den avslutande masstarten men kunde samla ihop sig. Till slut blev Mäkäräinen 15:e i loppet och totalsegern var i hamn.

Värre för Ekholm

Ännu värre inledde Helena Ekholm. Men efter två bommar i båda de första skjutningarna åkte hon upp sig från 27:e till sjunde plats, 1.12 efter den segrande vitryskan Darja Domratjeva.

– Det började riktigt dåligt men blev ju riktigt bra till slut ändå. Jag får ta med mig det. Att jag skulle bli sjua till slut trodde jag inte efter de två första skjutningarna, sade Helena Ekholm.

Avslutningen i Holmenkollen har varit jobbig.

– Jag var fantastiskt sliten men det märks att det är fler som är det. Så det var skönt att kunna avsluta starkt, sade hon.

För två år sedan vann hon världscupen och nu tog hon sin andra tredjeplats i rad.

– Jag är fantastiskt nöjd med säsongen. Jag är topp tre i den totala världscupen för tredje året i rad och har två VM-medaljer varav ett guld. Är jättenöjd, sade Ekholm, som nu ser fram emot att bara få slappa ett tag.

Efter några dagar hemma i Östersund och SM nästa helg bär det av till Mexiko med maken David.

– Det är en försenad bröllopsresa. Jag hoppas komma hem brunbränd.

Små förändringar

Till nästa säsong blir det inte några större förändringar i träningen. Mycket har fungerat bra. Ståskyttet har för det mesta varit lysande och skidåkningen har blivit ett snäpp vassare än förut.

– Det jag ska försöka ändra till nästa år är att jag inte ska ha de här loppen där jag åker så dåligt som jag gjort ibland. Att man blir lite mer stabil. Men det kommer mer och mer för varje år, ju starkare man blir. Sedan får jag jobba lite extra med liggskyttet, det har varit lite väl mycket upp och ner, sade Helena Ekholm.

Anna Carin Zidek missade sex skott och blev 24:a i avslutningsloppet. Totalt blev det en tiondeplats i världscupen.

– Det har varit en tung säsong. Jag har fått kämpa från början till slut känns det som. Kroppen har inte funkat riktigt, sade Zidek, som ännu inte har bestämt sig för om hon ska satsa på ytterligare en säsong.

– Vi får se. Jag ska känna efter hur det känns här i vår om det ska bli någon fortsättning.

FAKTA

Damer, 12,5 km, masstart

1) Darja Domratjeva, Vitryssland, 36.13,0 (3), 2) Anna Bogalij–Titovets, Ryssland, +16,0 (1), 3) Olga Zajtseva, do, +25,0 (1), 4) Andrea Henkel, Tyskland, +36,8 (3), 5) Svetlana Henkel, Ryssland, +50,3 (3), 6) Magdalena Neuner, Tyskland, +59,2 (3), 7) Helena Ekholm, Sverige, +1.12,9 (4), 8) Natalja Guseva, Ryssland, +1.14,2 (0), 9) Kathrin Hitzer, Tyskland, +1.22,7 (3), 10) Vita Semerenko, Ukraina, +1.36,0 (0)... 24) Anna Carin Zidek, Sverige, +3.02,7 (6).

Världscupen, slutställning

1) Kaisa Mäkäräinen, Finland, 1 005 p, 2) Henkel 972, 3) Ekholm 971, 4) Tora Berger, Norge, 963, 5) Neuner 952.

Övr sv plac

10) Zidek 703, 33) Anna Maria Nilsson 238, 50) Jenny Jonsson 94, 59) Anna–Karin Strömstedt 56, 70) Elisabeth Högberg 35.