Doldis tar över Sverige efter Pichler

Foto: Scanpix.
Wolfgang Pichler som tränare för Sverige under VM 2011.
SPORTBLADET

Efter 16 år valde Wolfgang Pichler att lämna det svenska skidskyttelandslaget.

Nu har Sverige hittat en ersättare.

– Visst funderade jag på om jag kunde efterträda en sådan som Pichler, säger doldisen Johan Hagström.

Wolfgang Pichler har varit en viktig pjäs för de svenska skidskyttarna. Han har hjälpt Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek och Björn Ferry till framgångar.

Nyligen meddelade dock den meriterade tränaren att han lämnar Sverige för att börja jobba med Ryssland.

Nu har Sverige anställt en tillfällig ersättare. Det blir den 30-årige doldisen Johan Hagström från Östersund.

– Vi har haft ett bra och konstruktivt samtal med tjejerna. Vi kommer att gå ut med en intresseförfrågan om att bli tränare för damlandslaget i skidskytte. Till dess vi har fått in eventuella intressanta namn löser vi tränarfrågan med Johan Hagström, säger förbundskaptenen Staffan Eklund till TT.

Hagström är okänd, men inte helt orutinerad. Förra säsongen tränade han juniorlandslaget och IBU-cupåkarna åt skidskytteförbundet. Han har även fungerat som bollplank för landslagsåkarna i Östersund.

– Han har gjort ett kanonbra jobb med vårt IBU-cuplag. Jag har fullt förtroende för honom i en tränarroll, säger Eklund.

Annan träning

Hagström blev förvånad när Pichler valde att lämna Sverige för Ryssland.

– Nu gäller det att göra det bästa av det. Även om det bara är tillfälligt finns det väldigt mycket att utveckla hos de aktiva, säger den nye damtränaren.

De svenska damerna kan räkna med en annan träning framöver.

– Jag tror mera på en individuell anpassning. Man måste kolla på vad de aktiva behöver förbättra individuellt och så utgår man därifrån. Pichler var ju mera så att han körde alla i samma gryta, säger Johan Hagström.

ARTIKELN HANDLAR OM