I mitt huvud var han inte ens rimlig pallkandidat

SPORTBLADET

Skidskytteskrällar brukar oftast ske i nyckfullt väder, stormbyar eller snöfall.

Vad ska toppåkarna skylla på den här gången?

Grattis Fredrik Lindström, du var bäst i dag.

Grattis Sverige, vi har ett nytt VM-hopp.

Inför säsongen hade Fredrik Lindström aldrig varit på pallen och premiären pekade direkt inte mot något trendbrott. Plats 26 följdes upp av plats 22. Men 22-åringen måste skyfflat in en näringsrik nyårssupé, för mätt från januari och framåt är han en av världscupens främsta.

Han var femma i Oberhof, sedan sexa och sjua i Nove Mesto.

”Jag är i zonen”

Men i mitt huvud kunde han inte ses som favorit, inte ens rimlig pallkandidat, när 102 skidskyttar gav sig iväg i italienska Antholtz.

För mig räckte inte det glada dagboksinlägg han skrivit i söndags:

"Man brukar prata om att vara i zonen, ha ett flow och det är precis där jag är just nu. De fina resultaten radar upp sig och jag avancerar mycket i världscupstotalen. Efter dagens resultat så smet jag till och med förbi Ole-Einar Björndalen vilket känns som en milstolpe i karriären."

Men så klarade Lindström att köra i kapp och förbi Björndalen tidigt. Så sköt han fullt i liggande, pumpade på mot stående, sköt fullt där och fortsatte mot mål.

15 åkare sköt fullt

Jag hade varit rätt imponerad om Lindström hade vunnit med flyt. Om stormvinden plötsligt mojnat så att han blivit den enda i fältet som inte bommat. Men det här var ännu mer mäktigt, för det var ypperliga prestationer både på vallen och i spåren.

Förutsättningarna var idealiska. 15 åkare sköt fullt, däribland världscupsledare Martin Fourcade. Men fransmannen hade ingen chans mot Lindström, utan var 19,1 sekunder efter. Tysken Arnd Peiffer ledde vid första skyttet med elva sekunder, men låg tre efter vid andra. I mål hade han tappat ytterligare 25.

Hade du frågat mig i november hade jag trott att skidskytten och På Spåret-domaren hade ungefär lika goda chanser att vinna en världscupstävling. Frågar du mig i dag är jag övertygad om att Fredrik Lindström är vårt största manliga hopp i VM i mars.