Tidig seger i rättan tid

Staffan Eklund.
SPORTBLADET

Talangen har funnits där länge. Men inte ens skidskyttets förbundskapten trodde att en seger var möjlig redan nu för Fredrik Lindström.

– Kanske inte i dag. Jag har upplevt att han haft svårt på höjd förut. Vi får hoppas han kan fortsätta att klara det här, sade Staffan Eklund.

Staffan Eklund insåg också vikten och vidden av Lindströms skrällseger i Antholz. Det skiljer elva år upp till åldermännen Carl Johan Bergman och Björn Ferry. 22-årige Lindström är tronarvingen som levererade och visade att han är beredd att axla ansvaret.

– Det har mycket med träningsbakgrund att göra, sade Eklund. Fredrik tränar tillsammans med Björn och Carl Johan och de bästa nu och ligger på de nivåerna. Kroppen har väl börjat absorbera den träningen. Jag är spänd på att se masstarten och stafetten i helgen.

– För svenskt skidskytte är det viktigt att vi kan producera nya aktiva som kommer med och är där uppe.

Om Lindström fick till en fullträff så gick det lite tyngre för de etablerade herråkarna i den tunna luften på 1 700 meters höjd i fredagens sprintlopp.

Skiftande form

Landslagsåkarna visar skiftande form inför VM, som ligger sex veckor bort. Det kan få till följd att vägen dit tar olika former.

Fredrik Lindström vill åka allt och kommer säkert att göra det. För Ferry och Bergman är situationen annorlunda. Formen är inte på plats.

– Man måste kunna reagera snabbt om man ser att det går åt endera hållet och kanske ändra upplägg, sade Eklund.

– Det är högst oklart hur många av våra aktiva som ska ställa upp i det fulla programmet.

Oslo och Kontiolahti arrangerar världscuper före VM. Det kan bli så att vissa aktiva bara deltar i vissa delar av de tävlingarna – eller avstår någon av orterna helt.

– Det är till exempel långt ifrån säkert att en sådan som Björn Ferry åker till Oslo, sade Eklund.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM