Bergström: Du är vårt största medaljhopp nu

Segern kan inte ifrågasättas eller tonas ner

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

Det är mer än ett år sedan någon var lika överlägsen i en herrsprint. Jag skärskådar Fredrik Lindströms genombrott och borde hålla tillbaka omdömet med sex veckor till VM.

Men jag vill inte.

Du är vårt största manliga medaljhopp, Biffen.

Knallar måste ljuda högt för att nå tvärsöver Europa, från Italien till Bredbyn. Men den norrländska ortens hemsida listade i går de fem senaste nyheterna:

”Olycksrisker vid arbetspendling”.

”Många hushåll strömlösa igen”.

”Vintervägar”.

”Skrällseger för Fredrik Lindström”.

”Begravningsnotiser”.

Deras byason hade onekligen ställt till det. Han som kallas Biffen hade aldrig varit bättre än femma inför sprinten i Antholz, men i 24 minuters trans skrev han om sin säsongsmålsättning, sin wikipediasida och hela skidskyttepublikens kommande förväntningar.

Utklassade eliten

Segern kan inte ifrågasättas eller tonas ner. Tur var inte inblandat. Den klämdes inte in när toppåkarna var lediga eller i svackor. Och den skiljer sig från tjecken Jaroslav Soukups skrälltredjeplats i Östersund där väderväxlingarna bidrog.

Fredrik Lindströms insats imponerar mer ju närgångnare den synas:

I ren åktid var han trea. Bara Martin Fourcade och Andreas Birnbacher var bättre.

I tid på vallen var han tvåa, slagen med en tiondel av en anonym finländare som hafsade i väg skotten och kom 63:a.

I ren skyttetid var han trea och överlägsen den regerande mästaren och tvåan från VM-sprinten, Arnd Peiffer och Martin Fourcade.

Sammantaget utklassade den svenske 22-åringen eliten. Segermarginalen på 18,2 sekunder är herrsidans största på elva VC-tävlingar under mer än ett år.

I dag kör Lindström masstart, i morgon stafett, men jag vill genast se framåt. Om mindre än sex veckor inleds VM med en mixstafett som Lindström borde få köra oavsett om Carl-Johan Bergman är disponibel eller inte (det hänger på när hans höggravida fru kommer föda). Sedan följer fem individuella lopp där Lindström har bäst medaljchans i sprinten, men relativt jämngoda hopp i de fyra andra.

En metodisk mjukis

Jag är säkert fartblind och patriotisk och nykär, men låt mig smälta samman känslor och analyser till ett tips:

Fredrik Lindström tar medalj i VM. Eller åtminstone: ska någon svensk herre ta individuell medalj ligger Fredrik Lindström bäst till.

Det går att invända att Björn Ferry är en plats före i VC-totalen, men han måste stärka skidåkningen flera klasser under februari. Man kan peka på att Carl Johan Bergman har två segrar i vinter, men han är instabilare och borde hämmas sportsligt av att inte kunna långtidsplanera eftersom förlossningen styr när han flyger ner till VM.

Så vad är det för kille jag haussar?

En pansarhudad stridsvagn?

En respektlös babbelmun?

Ha! Fredrik Lindström är lika mild som sin frisyr. En metodisk mjukis. Det enda kontroversiella jag hittar är ett opublicerbart sms som Björn Ferry skickade mig i går, där han alldeles för målande beskrev vilken svärmorsdröm han delar rum med.

Och Biffen, berättar Fredrik, är inte för att han är välbyggd.

– Nej. Det är Ferry som kom på namnet. Det heter ju biff á la Lindström. Det är bara därför. För att det låter kul.