Skrällen – så knäckte han alla

Lindström offrade liggande skyttet – gjorde succé: ”En risk jag tog”

SPORTBLADET

En kostsam uppoffring ligger bakom Fredrik Lindströms första VC-seger.

22-åringen kom till Italien med en korrigering som han visste försämrar hans liggande skytte.

– Det var en risk jag tog, säger han.

Foto: Foto: SCANPIX
VM-hopp Sedan Fredrik Lindström korrigerade skyttet har det gått spikrakt uppåt. I går tog 22-åringen sin första världscupsseger.

2012 har börjat drömlikt för Fredrik Lindström. I årets första tävling kom han femma och tangerade därmed sin karriärs bästa placering. Tävlingen efter blev han sexa och sjua.

”Var helt galet”

Ändå bleknar allt i jämförelse med gårdagens urladdning. Lindström sköt snabbt och felfritt. I spåren golvade han till och med världscupsledaren Martin Fourcade med 19 sekunder.

– När jag gick i mål och såg den gröna skylten var det helt galet. Jag hade tänkt att någon gång under säsongen nå en pallplats, men att vinna med stor marginal... det är så svårt att ta in. Nu går man fortfarande på moln, säger han.

Lindström kan inte förklara varför skidåkningen plötsligt klaffade. I skyttet finns en tydligare vändpunkt.

För under förra säsongen var det liggande skyttet 92-procentigt, medan det stående hackade. Tillsammans med skyttetränaren Jonas Edman beslöt han sig för att förändra geväret. Riktmedlet – alltså siktet – höjdes med tio millimeter. Det gör att han kan hålla huvudet rakare, stå stabilare och i längden skjuta bättre stående.

”Var rädd att tappa”

Men korrigeringen kom med en nackdel: det liggande skyttet skulle komma att försämras.

Lindström kalkylerade, vägde plus mot minus, och bestämde sig.

– Jag får en bättre position i stående skyttet. Det har varit min svaghet och nu ser man att jag har höjt mig i träffprocenten, säger han.

Efter gårdagens bländande skytte går resultatet att utläsa i siffrorna. I vinter missar Lindström oftare i liggande, men det stående är så väsentligt mycket bättre att hans totala träffstatistik stigit från 83 till 85.

Nu är han nöjd över att ha visat mod nog att ändra siktet.

– Jag var lite osäker. Jag sköt så bra i liggande att jag var rädd att tappa något där, men det har inte handlat om många procent. Jag är fortfarande väldigt säker så det är bara att köra på.

FAKTA

Resultat 10 km sprint herrar

1) Fredrik Lindström, Sverige, 24.37,9 (0), 2) Jevgenij Garanitjev, Ryssland, +18,2 (0), 3) Martin Fourcade, Frankrike, +19,1 (0), 4) Andreas Birnbacher, Tyskland, +23,2 (1), 5) Arnd Peiffer, do, +27,9 (0), 6) Jevgenij Ustiugov, Ryssland, +46.7 (1), 7) Björn Ferry, Sverige, +48,0 (0), 8) Anton Sjipulin, Ryssland, +58,3 (2), 9) Jakov Fak, Slovenien, +59,0 (2), 10) Benjamin Weger, Schweiz, +1.01,1 (1).

Övr sv plac

37) Carl Johan Bergman +1.51,0 (1), 73) Ted Armgren +2.44,6 (3).

Ställning e 13 av 26 deltävl

1) Martin Fourcade 498 p, 2) Emil Hegle Svendsen, Norge, 492, 3) Birnbacher 434, 4) Simon Fourcade, Frankrike, 415, 5) Andrej Makovejev, Ryssland, 398.

Sv plac

7) Bergman 371, 12) Ferry 307, 13) Lindström 294, 49) Magnus Jonsson 66.

Så mår stafettlaget – Ferry ställer diagnos

Fredrik Lindström

Etta i går.

Säsongsbästa: seger.

– Han är en kameleont, anpassar sig till det mesta. Han är en sån som alla flickor vill ha som far till sina barn. Efter jul har formen kommit successivt och i dag är han bäst i världen.

Björn Ferry

Sjua i går

Säsongsbästa: trea.

– Det är stabilt. Gör bra resultat. Ser bra ut. Kan snäppa upp åkningen ett hack kan han kämpa om VM-medaljer.

Carl-Johan Bergman

37:a i går

Säsongsbästa: två segrar.

– Han har gått framåt skidåkningsmässigt och på vallen, till skillnad mot mig som bara varit stabil.

Magnus Jonsson

Avstod i går på grund av sjukdom

Säsongsbästa: tolva.

– Han har varit sjuk under julen och nu, men har visat sig bra på VM. I Sydkorea var han på plats 15, så vi vet vad han kan.

ARTIKELN HANDLAR OM