Skidskytteherrar femma i stafetten

Foto: BILDBYRÅN
Bergmans ben skakade.
SPORTBLADET

Kanske var det ett svenskt VM-genrep då de svenska skidskytteherrarnas kom på femte plats i söndagens världscupstafett.

Succémannen Fredrik Lindström fick chansen som sistaman – men aldrig chansen att ta en ny seger.

Efter sitt definitiva genombrott i världseliten fick Fredrik Lindström förtroendet att avsluta stafetten för svensk del. Björn Ferry såg till att han hade ett hyfsat läge att nå pallen, men då var skadan redan skedd. Den nya konstellationen fick inte vara med och slåss om segern.

Carl Johan Bergman, slutman då Sverige kom trea i den förra världscupstafetten, var startman – en vanlig företeelse för ett antal år sedan. Nu fick han inte bara använda alla tre extraskott på det stående skyttet utan tvingades dessutom till en straffrunda.

Utan den hade Sverige kanske varit med och slagits om andraplatsen.

– Tiden blev för lång på vallen och benen började skaka. Men det ska ju gå ändå, sade vinterns dubble världscupsegrare besviket.

Konkurrens om fjärdeplatsen

Magnus Jonsson slåss om fjärdeplatsen i VM-laget bakom de givna, Bergman, Ferry och Lindström. Konkurrensen finns där. Senast skötte sig Tobias Arwidson med den äran. Jonsson, som varit krasslig och gjorde sin första start i Antholz, behövde tre extraskott och Sverige föll från sjätte till 13:e plats på andra sträckan efter en tung avslutning.

Björn Ferry åkte bland de snabbaste och sköt mycket bra, ett extraskott var vad han behövde när han gav Lindström ett visst hopp om en ny pallplats.

Men på det andra skyttet visade Lindström osäkerhet för första gången under Antholz-dagarna. Han tvingades ta till alla tre extraskott. I mål var han femma, drygt en minut efter segrande Frankrike och 21 sekunder bakom trean Ryssland – mindre än en straffrunda och ungefär vad två extraskott kostar.

Ett VM-genrep?

– Men det här kan mycket väl vara en variant för VM, sade Ferry. För mig passar det bra med en riktig åksträcka och den som har bästa dagsformen och är i "flowet" passar ju bäst på sista.

– Det är en sak man kan väga in, medgav Lindström. Det är på sista sträckan det avgörs och det är där det behövs de som har det stora självförtroendet.

– Man jag kanske hade för stort självförtroende i stående i dag. Jag chansade lite och gjorde en för snabb serie. Det höll inte, men de här dagarna har varit helt enorma för mig. Det ska bli skönt att komma hem till Östersund och få till lite träning nu.

FAKTA

Herrar, 4x7,5 km, stafett

1) Frankrike (Jean Guillaume Beatrix, Simon Fourcade, Alexis Boeuf, Martin Fourcade) 1.12.14,7 (0+7), 2) Tyskland (Michael Rösch, Andreas Birnbacher, Florian Graf, Arnd Peiffer) +12,0 (1+9), 3) Österrike (Simon Eder, Tobias Eberhard, Daniel Mesotitsch, Dominik Landertinger) +41,7 (0+9), 4) Ryssland +45,3 (1+12), 5) Sverige (Carl Johan Bergman, Magnus Jonsson, Björn Ferry, Fredrik Lindström) +1.02,6 (1+11), 6) Vitryssland +1.42,3 (0+6), 7) Kanada +2.04,4 (1+11), 8) Ukraina +2.04,4 (0+12), 9) Slovenien +2.34,1 (2+14), 10) USA +2.34,5 (2+11).

Peter Wikström/TT