Ambitiös SM-vinnare

Foto: BILDBYRÅN
Gabriel Stegmayr.
SPORTBLADET

Gabriel Stegmayr är en skidskytt med ambitioner. Dala-Järna-åkaren lämnade alla bakom sig och tog sitt första SM-guld i fredagens distans över 20 kilometer.

Att bo i samma by som skidkungen Gunde Svan, Skamhed, förpliktigar. Men Gabriel Stegmayr valde tidigt att åka skidor med gevär på ryggen och gick skidskyttegymnasiet i Torsby.

– Det här var det första SM-guldet. Jag har några JSM-medaljer, men det är mest brons, sade guldmakaren som fyller 24 i maj.

Stegmayr förberedde sig med att delta i torsdagens sprintstafett i längdskidor, där det blev respass i semifinalen.

– Jag kände väl av det lite i dag, men det verkar ha varit en bra uppladdning.

Han var 2.33 före tvåan Pontus Olsson, som hade hela sju bom. Bronset gick till Stegmayrs klubbkamrat Niclas Larsson.

De riktigt stora kanonerna saknades i Östersund, men landslagsåkaren Tobias Arwidson slutade blott sexa och fick se sig ordentligt akterseglad av Stegmayr. Båda hade fyra bommar, men Stegmayr åkte hela 3.40 minuter snabbare.

– Alltid skönt att slå landslagsåkarna, det är kul att vara med där uppe.

Hans blågula ambitioner har hittills resulterat i start i IBU-cupen under världscupnivå.

– Målet är att få åka världscup den här säsongen.

Precis som på herrsidan var manfallet stort även bland damerna. Alla de bästa åkarna med Helena Ekholm och Anna Maria Nilsson i spetsen valde att avstå SM-tävlingen.

Nu blev tävlingen en ren värmländsk uppgörelse. Emelie Larsson från SK Bore i Torsby vann tävlingen tolv sekunder före sin klubbkamrat Elin Mattsson som med tre missar och lika många tilläggsminuter tappade segern i det sista stående skyttet.

Trea i distansloppet över 15 kilometer blev ännu en värmländska, Mona Brorsson, Beted, som sköt säkert men åkte lite för långsamt för att blanda sig i segerstriden.

Thomas Eriksson/TT