Eklund slutar som förbundskapten

Skulle fortsatt över OS – lägger av direkt

Foto: BILDBYRÅN
Staffan Eklund
SPORTBLADET

Här är det oväntade avhoppet för svenskt skidskytte.

Staffan Eklund, 51, slutar – direkt.

Så med bara ett knappt år kvar till OS står Sverige utan förbundskapten.

För en månad sedan sade skidskyttelandslagets förbundskapten Staffan Eklund att han skulle sluta efter OS nästa år.

Nu har han bestämt sig för att lämna sporten direkt – för att ta ett uppdrag inom Bodens kommun.

"Var sak har sin tid som det heter och ibland får man en möjlighet att göra någonting helt nytt. Att mitt nya jobb också är spännande, utmanande och inte minst råkar finnas i min hemstad Boden där jag får tillbringa mer tid hemma med min familj, underlättade självklart att tacka ja", säger Eklund i ett pressmeddelande.

– Han, Wolfgang (Pichler) och Kalle Grenemark är en trojka som byggt upp svenskt skidskytte till vad det är i dag. Skidskyttet ser ju helt annorlunda ut i dag än när jag började, mycket mer professionellt, säger Björn Ferry till TT.

– Sedan när det gäller mig personligen var det ju Staffan som ringde mig, våren 2001, och fick in mig på att prova skidskytte.

Eklund har varit förbundskapten i 14 år och har betytt mycket för de framgångar som landslaget har haft. Han tilldelades Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarpris 2009 och fick priset som Årets idrottsledare vid Idrottsgalan 2010.

FAKTA

FEM STOLPAR I EKLUNDS KARRIÄR

1999: Tar tjänstledigt från jobbet som officer och kliver in i Svenska skidskytteförbundet för att skapa en mer professionell organisation.

2002: Trots att Magdalena Forsberg, med sina sex VM-guld och fyra Jerringpris, slutar knyter Eklund ett långtgående och lukrativt sponsoravtal som han menar har legat till grund för bland andra Helena Ekholms och Anna Maria Nilssons utveckling.

2006: Är förbundskapten när Anna Carin Zidek tar OS-guld och -silver i Turin.

2010: Belönas på Idrottsgalan som Årets ledare 2009, bland annat för att ha lett Helena Ekholm till seger i totala världs­cupen. Senare på året vinner Björn Ferry OS-guld.

2013: Meddelar att han slutar som förbundskapten.

TT/Sportbladet