Krisplanen – värva Pichler

I Sotji för att övertala demontränaren: ”Vi har mycket att tacka honom för”

Foto: BILDBYRÅN
Wolfgang Pichler..
SPORTBLADET

SOTJI. Skidskytteförbundet har en uppgift i Sotji.

De ska träffa Wolfgang Pichler med förhoppning att värva tillbaka demontränaren.

– Vi har mycket att tacka honom för, säger generalsekreteraren Ingemar Arwidson.

Wolfgang Pichler klev in i svenskt skidskytte 1995 och jobbade i olika roller till 2011. Under sina år här skärpte han de fysiska kraven på åkarna.

De tre senaste vintrarna har Pichler varit anställd av det hårdsatsande ryska skidskytteförbundet. Men trots att dollarmiljardären Mikhail Prokhorov har försett damlaget med överlägsna resurser har resultaten varit svaga. 

Lämnar Ryssland

Efter säsongen lämnar Wolfgang Pichler Ryssland. I december sa han sig vara intresserad av att återvända till Sverige, vilket generalsekreteraren Ingemar Arwidson då var positiv till. Det han inte berättade var att parterna hade diskuterat saken i Östersund ett par veckor tidigare.

Nu är Arwidson i Ryssland. I dagarna ska han träffa Pichler för att gå från lösa planer till ett konkret förslag på en anställning. Förhoppningen är att nå ett avtal som gäller redan till nästa säsong.

– Som idégivare och som en man att föra resonemang runt organisationen med är han jätteintressant att ha med, säger Arwidson.

Svenskt skidskytte står inför stor förändring. Inga damer kvalificerade sig till OS och Björn Ferry och Carl Johan Bergman pensionerar sig snart. 

Om Pichler lockas tillbaka är det inte som huvudtränare. Den 59-årige tysken är heller inte intresserad av att åka runt på alla världscuptävlingar.

Ekonomiskt oberoende

I stället hoppas svenskarna att Pichler kan ta någon sorts mentorroll där tränaren fortfarande har huvudansvar.

– Tränaren måste inte följa Pichler om de inte har samma syn. Det vore som att säga till Per Mårts att han måste lyssna på Leif Boork, säger Arwidson.

Vill Pichler bo i Sverige?

– Nej. Han har skaffat ett nytt hus i Ruhpoldingtrakten där han ska bo.

Har ni råd att värva honom?

– Det är det första vi måste ta reda på. Om han bara vill till oss för pengarnas skull kommer vi inte ha råd. Han tjänade riktigt stora pengar i Ryssland och gjorde sig ekonomiskt oberoende. Det kan hjälpa oss.

ARTIKELN HANDLAR OM