Högberg: ”Vet inte om jag är för gammal”

Fyra damer petas i skidskyttetruppen

Foto: Pontus Orre
Elisabeth Högberg får inte vara med i den svenska landslagstruppen.
SPORTBLADET

Hela den svenska damtruppen i skidskytte blir ny till nästa säsong.

Två tjejer slutar – och fyra petas.

– De har valt att satsa på yngre, säger Elisabeth Högberg, 27, som ställs åt sidan.

Nyligen presenterade förbundskaptenen Johan Hagström de svenska skidskyttelandslagen för våren och sommarens träningsläger. På herrsidan har namn som Björn Ferry och Carl-Johan Bergman lagt av – men även på damsidan är det mycket nytt.

Anna-Karin Strömstedt och Elin Mattsson lägger av – och fyra tjejer petas. Varken Åsa Lif, Jenny Jonsson, Elisabeth Högberg eller Ingela Andersson finns längre med i landslagstruppen.

– Det är tråkigt. Jag hörde från början att de skulle föryngra och att det då fanns en risk att jag kunde åka ut, säger Högberg till Sportbladet.

Är du förvånad över att man petar hela damtruppen?

– Lite. Jag är förvånad att det bara är Mona (Brorsson) som är äldre och har varit med en del. Det kanske blir lite tufft för henne att stå för allt. Men hon kommer fixa det och de ska nog kunna visa de nya hur allt funkar.

Inget ekonomiskt stöd

Nu får Högberg inte vara med på landslagets träningsläger och skickas dessutom ut i en tuffare ekonomisk verklighet i sin satsning.

– I vanliga fall har jag varit på läger varje månad men de får jag stå för själv. Utrustning, ammunition, kläder, skor, allt som kostar får jag betala själv nu.

Högberg är dock fast besluten om att fortsätta satsa. Hon hoppas fortfarande bli uttagen till världscupen genom uttagningstävlingar.

– Jag får jobba utifrån mina förutsättningar och tycker inte jag är för gammal. Mitt mål är inställt på att köra i fyra år till.

Vad säger du om din egen säsong som var?

– Både bra och dåligt. Jag hade några bra stunder men jag fick aldrig skytte och åkning att stämma tillsammans. Men jag är nöjd med vissa delar.

En vakant plats

Den nya landslagstruppen består av fem herrar och fem damer. Men på damsidan är bara fyra platser tillsatta.

– Vi anser oss inte ha funnit den femte personen än som ska komplettera damtruppen med vad vi känner behövs för att bli riktigt slagkraftiga på sikt. Detta innebär att vi har en plats öppen på damsidan, säger Johan Hagström i ett pressmeddelande.

Elisabeth Högberg:

– De har en plats ledig. Jag vet inte hur de tänker, om jag är för gammal för den. Men jag satsar för att komma tillbaka.

FAKTA

Landslagstruppen

Herrar: Fredrik Lindström, Peppe Femling, Christofer Eriksson,
Ted Armgren, Tobias Arwidsson.

Damer: Mona Brorsson, Hanna Öberg, Sofia Myhr, Anna Magnusson.