Östersund får skidskytte-VM

SPORTBLADET

VM i skidskytte 2019 kommer gå i Östersund.

Det beslutade internationella skidskytteförbundet (IBU) i dag.

– Vi är så otroligt glada, säger före detta skidskyttestjärnan Helena Ekholm som var med i kampanjorganisationen.

2008 var senast Östersund stod värd för skidskytte-VM. Då blev Andrea Henkel VM-drottning med tre guld samtidigt som Sverige gick tomhänta i medaljligan.

Men nu får svenska skidskyttar en ny chans att glänsa på hemmaplan. Vid IBU:s årliga konferens, den här gången i Salzburg, Österrike, utsågs i dag den jämtländska staden återigen som VM-värd. Mästerskapet går av stapeln 2019.

Inför omröstningen var Östersund favoriter tillsammans med italienska Antholtz, men det räckte med en omröstningsomgång för att ge Östersund nödvändig majoritet.

Stjärnspäckat kampanjteam

I kampanjteamet fanns flera före detta stjärnor som Carl-Johan Bergman, Anna-Carin Zidek och Helena Ekholm.

– Det var helt fruktansvärt spännande. Tiden mellan presentationen och resultatet var som tortyr, säger Helena Ekholm i segerjublet.

Att det avgjordes redan i första omgången var oväntat även för kampanjdeltagarna:

– Det trodde vi absolut inte. Men vi har jobbat målmedvetet och skaffat oss bra relationer till alla länder, även de små länderna vars röst är lika mycket värd här, säger hon.

"En väldigt bra morot"

Vad betyder ett hemmamästerskap för svenskt skidskytte?

– Jag tror det betyder jättemycket. Det var samma sak 2008, då var jag en av dem som fick komma med i en satsning bara för att vi skulle ha ett damlag. Det kan bli en väldigt bra morot, särskilt nu när vi har haft en uppförsbacke så det är otroligt viktigt.

Titta i spåkulan, vem ska ta medaljerna för Sverige 2019 då?

– Jag hoppas Fredrik Lindström håller på fortfarande då har vi bra medaljchanser sen hoppas jag vi har stafettlag på både dam- och herrsidan som i alla fall nosar på medaljerna.