Ferry om Ekholm: ”Det är mobbning”

Riktar hård kritik mot damlandslaget: ”Mådde så dåligt att de inte ville tävla”

1 av 9
SPORTBLADET

Björn Ferrys skidskyttekarriär är över. Men rubrikerna fortsätter komma.

I boken Ferry Tales berättar han nu om vad han upplevde som mobbning i damlandslaget.

– Man såg ju att några av tjejerna drabbades hårt av det här och mådde så dåligt att de inte ville tävla, säger Ferry till Expressen.

Nya boken (Forum förlag).

I mars i år avslutade Björn Ferry, 36, en framgångsrik skidskyttekarriär. I sin kommande bok ”Ferry Tales – inte så förbannat tillrättalagt” berättar han om ett drygt decennium i landslaget och det är en långt ifrån enbart positiv bild han målar upp.

I en del riktar Ferry skarp kritik mot stämningen i damlandslaget som han beskriver som ”ett rejält lågtryck som känns lång väg” och som ”mobbning” från det som han kallar för ”De fyras gäng” bestående av Anna Maria Nilsson, Jenny Jonsson, Helena Ekholm och Elisabeth Högberg mot lagkamraterna Ingela Andersson och Anna Karin Strömstedt.

”Några drabbades hårt”

Ferry skriver om ett tillfälle när Ingela Andersson blev uttagen till att åka stafett men att hon inte ville eftersom ”hon var så rädd för vad de andra skulle tycka om det inte gick bra”.

För Expressen berättar Björn Ferry nu varför han väljer att berätta om det här i sin bok.

– Man såg ju att några av tjejerna drabbades hårt av det här. Mådde så dåligt att de inte ville tävla. Då är det ju allvarligt och ingen klarade riktigt att att sätta ner foten, säger han till tidningen.

”Ekholm kunde gjort skillnad”

För Expressen beskriver Ferry mobbningen som utfrysning och ”syrliga kommentarer bakom ryggen” och i boken är det Helena Ekholm som får ta en stor del av kritiken. Kritik som Ferry står fast vid i dag.

– Ja, det gör jag. För jag tror att hon hade möjligheten att göra skillnad. Ta risken att sätta ned foten utan att själv drabbas. Hon var ju lagets etta, säger han till Expressen.

Han säger till tidningen att han själv försökte prata om problem internt men att han hade kunnat ta större ansvar under sin tid som aktiv.

– Men det hade ju blivit jävligt konstigt. Vad hade jag med det att göra egentligen? Det var ju en fråga för ledarna eller tjejerna själva, säger Ferry.

Helena Ekholm om utspelet: ”Jag blir sårad”

Fotnot: Boken finns till försäljning i dag.