Dopade skidskyttar namnges i veckan

"Vi har flera positiva prover"

SPORTBLADET

Nästa vecka kommer dopade skidskyttar namnges i ett pressmeddelande.

Det berättar det internationella skidskytteförbundets ordförande Anders Besseberg.

– Vi har positiva prover från utövare från flera nationer, säger han till NRK.

Inför och under OS i Sotji i fjol åkte flera skidskyttar fast för dopning – bland dem tidigare OS-guldvinnaren Evi Sachenbacher-Stehle som stängdes av i två år – och dagarna innan världscuppremiären i Östersund i vintras drog sig ryssen Alexander Loginov ur efter att ha lämnat ett positivt dopningsprov.

Och i nästa vecka kommer det internationella skidförbundet att skicka ut ett pressmeddelande där de tillkännager namn på flera skidskyttar som testat positivt. Det förklarar ordföranden Anders Besseberg för norska NRK.

– På grund av ny teknologi har vi utvecklat nya testmetoder som gör att vi nu kan testa prover på nytt och på grund av dessa testerna har vi upptäckt positiva dopningsprover, säger Besseberg.

"Sparar prover"

Han avslöjar inte från vilka länder skidskyttarna kommer från, inte heller från vilka mästerskap testerna är genomförda.

Proverna kommer från åkare som är misstänkta sedan tidigare.

– Vi sparar prover löpande när vi misstänker att de inte är helt rena. Vi väntar på ett det ska komma nya testmetoder som kan fastslå om något är galet eller om proverna är rena, säger Anders Besseberg.

ARTIKELN HANDLAR OM