Skidskyttarna som uppges vara dopade

Ska ha testat positivt enligt norska TV2

Foto: AP
Loginov och Sednev.
SPORTBLADET

Sergei Sednev uppges vara en av de dopade på internationella skidskytteförbundets lista.

Ukrainaren var med i det stafettlag som tog VM-brons före Sverige 2011.

– Klart är man blir irriterad, säger Carl-Johan Bergman.

Internationella skidskytteförbundet har använt sig av en ny metod för att kunna analysera gamla dopingprov. Det har gett resultat. I går meddelade IBU att de kommer att namnge flera dopade skidskyttar nästa vecka.

– På grund av ny teknologi har vi utvecklat nya testmetoder som gör att vi nu kan testa prover på nytt och på grund av de testerna har vi upptäckt positiva dopningsprover, sa ordföranden Anders Besseberg.

Besseberg avslöjade aldrig några namn, men enligt norska TV2 är redan avstängde ryssen Alexander Loginov ett av namnen på IBU:s lista. Ryssen drog sig ur världscuppremiären i Östersund efter att ha lämnat ett positivt dopningsprov.

”Hatat dopingen”

TV2 skriver även att ukrainaren Sergei Sednev är ett av namnen som kommer att offensliggöras. 31-åringen, som har en världscupseger och tre andra pallplatser under sin karriär, la av i slutet av förra säsongen.

– När jag inte kan uppnå bra resultat har jag inte längre motivation till att fortsätta, sa han då.

Dopingprovet ska ha tagits förra säsongen. Sednev var med och tog VM-brons med Ukraina 2011 före Sverige som slutade fyra.

– Oj, oj, ojdå. Jag vet att han var en bra förstasträckesåkare, men annars har jag inte så bra koll på honom. Det är klart att man blir irriterad och tycker att det är trist. Men det går inte att tänka på det som aktiv, säger Carl-Johan Bergman, som var en del av de svenska laget, och fortsätter:

– Vi kom överens om att vi inte ens kör kosttillskott för det är för stor risk. När man hör om EPO och steroider, det är klart att man blir uppgiven. Det är aldrig kul med dopingfall, men jättebra att de tas fast.

Björn Ferry var irriterad redan innan namnen offentliggjorts.

– Jag har tyckt att det varit åt helvete och verkligen hatat dopingen. De enda som drabbas är de som själv är helt rena. Jag tror att det är en tuff kamp att föra, det kommer alltid att finnas fuskare, säger han i Vinterstudion och fortsätter:

– Som idrottare tycker man att det är för jävligt, jag skulle gärna haft livstids avstängning på en gång. Det hör inte hemma i sporten.

ARTIKELN HANDLAR OM