Pichlers plan: värva Gunde Svans dotter

SPORTBLADET

Svenskt skidskytte är inne i en tung generationsväxling.

Wolfgangs Pichlers lösning: värva talangfulla skidåkare och skola om dem.

– Jag har redan ringt Gunde Svan. Jag vill värva Julia, säger han till SVT.

Svenskt skidskytte går kräftgång. Efter att profiler som Björn Ferry, Carl-Johan Bergman, Helena Ekholm och Anna-Carin Zidek lagt geväret på hyllan så är det tunnsått bakom. Allra värst ser det ut på damsidan som har en mycket svag återväxt. Men det vill tränarlegendaren Wolfgang Pichler ändra på – och det snabbt.

”Kan tjäna mycket pengar”

Planen är att få unga längdskidtalanger att byta spår för att kunna ha ett konkurrenskraftigt lag till OS 2018.

– Situationen är som så att vi har några bra talanger i Sverige, men på kort sikt behöver vi några riktigt bra skidåkare och jag hoppas att de förstår vilken chans de har, säger han till SVT och fortsätter:

– Skidskytte är så stort i mellaneuropa, de kan tjäna så mycket pengar. Har du kapaciteten som krävs och en liten skyttetalang kan du göra riktigt stora saker. Jag vill satsa allt på att vi startar ett nytt lag, ett riktigt framgångsrikt lag, fortsätter Pichler.

”Inget skämt”

Och Pichler har redan börjat reka. I kikarsiktet har han bland annat Gunde Svans dotter, Julia.

– Haha ja, jag ringde Gunde Svan. Inget skämt. Jag pratade med Marie och hennes make och frågade... Jag vill ha Julia. Vi har intresse för några unga atleter, men vi får vänta och se, säger han.

Julia Svan hade stora framgångar som junior och vann bland annat guld i stafett och gjorde debut i världscupen. Men sedan dess har sjukdomar satt käppar i hjulet.

ARTIKELN HANDLAR OM