Stenersen sensationell sjua i skidskytte

Foto: TT
Torstein Stenersen överraskade med en topp-tio-placering
SPORTBLADET

Torstein Stenersen – lägg det namnet på minnet om du gillar skidskytte.

Svensken skrällde rejält med en sjundeplats i världscupens distanslopp i Ruhpolding.

– Det är inte långt från att jag börjar gråta, säger han till TV4.

Torstein Stenersen, 27, sköt fullt de tre första gångerna och nosade på pallplatserna när han kom in till det avslutande stående skyttet. Där blev det en straffminut för Stenersen, som i mål var slagen med 1.41 av segrande suveränen Martin Fourcade, Frankrike.

Född i Norge

Att just Torstein Stenersen skulle ta Sveriges första individuella topp 10-placering i vinter är högst sensationellt. Stenersen, född och uppvuxen i norska Bardufoss, har bott i Östersund sedan 2006 och gjorde VC-debut för Sverige förra säsongen. Under sina få tidigare lopp har han aldrig ens varit bland de 40 främsta.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är helt fantastiskt, det här hade jag inte räknat med alls, säger den oväntade succémannen till TV4.

– Jag har jobbat stenhårt i år. Wolfgang (Pichler, chefstränare) har pressat oss bra, och jag har gjort precis allt som han har sagt åt mig att göra.

Snöfallet upphörde

Visserligen hade nu Stenersen, med startnummer 66, en gnutta fördel av att snöfallet upphörde och föret blev lättare mitt under loppet. Men det ska inte förringa svenskens prestation i Ruhpolding. Bland annat hamnade han tillsammans med legendaren Ole Einar Bjørndalen, som slutade 44:a, i spåret – och fick vara med om något oväntat.

– Efter första varvet fick jag rygg på Ole Einar. Sedan skickade han fram mig, och om det är den kungen som skickar fram mig så får man väl åka fram, säger Stenersen till TV4.

Fredrik Lindström hade sämre åktid än Stenersen och sköt dessutom två bommar, båda i det stående skyttet. Det räckte till 23:a plats för Lindström, som fortfarande väntar på en riktig fullträff den här säsongen.

Jesper Nelin blev 54:a och Ted Armgren 83:a. På prispallen fick världscupledaren Fourcade sällskap av tvåan Simon Eder, Österrike, och trean Andrej Sjipulin, Ryssland.

FAKTA

Ställningen i världscupen

Torstein Stenersens oväntade framgång var efterlängtad efter en säsong utan en enda topp 10-placering. Det var dessutom första gången någonsin som Stenersen tog poäng i världscupen.

Ställningen i världscupen: 1) Martin Fourcade, Frankrike, 601 poäng, 2) Tarjei Bø, Norge, 438, 3) Emil Hegle Svendsen, do, 434.

Svenska placeringar: 21) Fredrik Lindström 205, 53) Torstein Stenersen, 36, 60) Jesper Nelin, 25.

TT