PRESENTERAS AV

Sonja, 24, hotades på spårvagn – då grep okänd hjälte in

Foto: Privat / TT
Sonja hotades på spårvagnen i Norrköping.
SVENSKA HJÄLTAR

Sonja skulle åka spårvagn med sina tre barn när en främmande man började rycka i hennes barnvagn. Därinne låg hennes fyra veckor gamla bebis och sov, rapporterar SVT Öst.

– Jag sa till honom att ta bort handen, men han lyssnade inte, säger Sonja till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


I tisdags skulle Sonja Herrera, 24, från Norrköping åka spårvagn med sina tre barn från Klockaretorpet. Redan när de väntade på treans vagn vid hållplatsen märkte de att en person som också fanns på platsen betedde sig underligt.

En man gick omkring utan jacka i bara t-shirt och skrek och gapade på folk, berättar Sonja. Och när de klev på vagnen gjorde mannen samma sak.

– Jag ställde mig där man ska stå med barnvagnar, och samtidigt satte han sig vid några andra och började skrika på dem, säger hon.

Bad om hjälp

När mannen inte fick någon uppmärksamhet från sällskapet han först satt sig vid kom han istället fram till Sonja. Han frågade om hon kunde hjälpa honom, och Sonja frågade med vad.

Då lade mannen sin hand på barnvagnen som hennes fyra veckor gamla bebis Melvin låg och sov i. Sonja bad honom ta bort handen, men han lyssnade inte.

– Jag sa åt honom med högre röst, men han verkade inte fatta. Sen tog han fram sin hand och visade något vitt och kletigt han hade där, och började spotta mot vagnen, säger hon.

Mannen började kleta på vagnens handtag, och samtidigt var det ingen av de andra passagerarna som gjorde någonting åt situationen, säger Sonja. Hon började känna sig räddare och räddare.

– Jag kände bara panik. Jag visste inte vad det där vit var för något och blev jätterädd, och det gick inte att ta bort hans hand för han var så stark.

Ringde polisen

Men då kom räddningen. En ung man grep in och kom fram till mannen. Han sa: ”hör du inte vad hon säger”. Och när Sonja skulle gå av spårvagnen höll killen fast den obehagliga mannen, så att hon och hennes barn kunde ta sig av i fred.

– Nu vill jag hitta honom. Jag vet inte om jag hann säga tack, allt gick så fort, säger hon.

Sonja skyndade sig in på en Ica-butik i närheten och ringde polisen. Hon beskriver mannen som grep in som en ung kille med grå jacka och svart keps.

– Jag vet inte vad som kunde hänt om han inte hjälpt till. Speciellt för min nyfödda, som är helt försvarslös. Jag vill få tacka honom ordentligt, säger Sonja.

ARTIKELN HANDLAR OM