PRESENTERAS AV

Vad är Svenska Hjältar?

SVENSKA HJÄLTAR

Här hittar du frågor och svar om kampanjen

Alla kan bli en Svensk Hjälte – barn, vuxna, kända och okända. Men de har en viktig sak gemensamt: de inspirerar andra.

Vilka kan bli Svenska Hjältar?

Svenska Hjältar bryr sig om andra mer än sig själva. De visar civilkurage och griper in, även när det innebär att de riskerar sina egna liv. De klarar sig igenom svårigheter, mot alla odds.

Hjälten kan nomineras både för en enskild händelse, kanske har han eller hon gått emellan och stoppat en misshandel, eller för en livsgärning, exempelvis någon som lägger sin tid och energi på att hjälpa de som har det svårt. En Svensk Hjälte kan också vara ett ovanligt modigt barn, kanske någon som tagit sig igenom en mycket svår sjukdom. Det kan vara en sjuksköterska, brandman eller lärare som gjort betydligt mer än plikten kräver eller någon som på annat sätt visat enastående mod.

Kan bara de fall som publicerades i Aftonbladet vinna Svenska Hjältar?

Nej, juryn beaktade alla nomineringar som kom in till projektet före den 28 oktober 2007.

Hur nomineras de Svenska Hjältarna?

Svenska folket har nominerat olika hjältar. 2007 års hjältar är utsedda, men du kan nominera nästa års hjältar. Gå in och nominera din hjälte på svenskahjaltar.se, skicka ett brev till adressen Svenska Hjältar, 109 38 Stockholm eller mejla [email protected]. Vi behöver både ditt och hjältens namn, bostadsort och telefonnummer. Beskriv också utförligt varför du vill att personen ska få en utmärkelse i Svenska Hjältar.

Alla, både privatpersoner och organisationer, kan nominera hjältar. Du kan även nominera dig själv.

Vem bestämde vilka som skulle vinna Svenska Hjältar?

En framstående jury med Mark Levengood som ordförande utsåg vinnarna bland de hjältar som svenska folket nominerat. Juryn, som är fristående från så väl Aftonbladet som TV3 och fattar självständiga beslut utifrån läsarnas nomineringar, består av offentliga personer som man förknippar med värden som humanism och engagemang från flera av samhällets sektorer. Juryn består av Björn Ulvaeus, Maud Olofsson, Carin Götblad, ”Mora-Anders”, Lottie Knutsson, Ayesha Quarashi, Christer Fuglesang och Michael Nyqvist.

Hur går det till när hjältarna får sitt pris?

Vinnarna belönas under en stjärnspäckad, direktsänd galakväll i TV3 den 16 december. Före galan presenteras vinnarna i Aftonbladet och TV3 som i samarbete med produktionsbolaget OTW kommer att sända fyra program där vi berättar om vinnarna och deras hjältedåd den 10, 11, 12 och 13 december.

Varför startar Aftonbladet Svenska Hjältar?

– Det sägs ofta att svenska folket lever efter devisen: ”Sköt dig själv och skit i andra”. Vi på Aftonbladet ser dagligen att det inte stämmer. Sverige är fullt av folk som bryr sig. Vi vill belöna och lyfta fram de människorna i rampljuset så att de blir förebilder för andra, säger Anders Gerdin, chefredaktör på Aftonbladet.

– Aftonbladet skriver mycket om makt, storpolitik och andra stora frågor. Vi glömmer de små hjältedåden som görs varje dag. Det är dags att skapa jämvikt i detta.

Vill du veta mer?

Mejla Magnus Ringman, projektledare, eller Jill Sjölund, reporter.