PRESENTERAS AV

Hon plockar snäckor och säljer för barnen i Afrika

SVENSKA HJÄLTAR

Min dotter heter Selma Merdovic och är 9 år. 

Jag tycker att Selma är en sann hjälte och har varit det från tidig ålder. Hon har uppmärksammat andra människor och händelser i världen sedan hon var liten. Hon har varit medveten om barnens svåra situation i världen och velat diskutera det med oss i familjen.

Vår familj kommer ursprungligen från Bosnien och vi åker dit nästan varje år. Förra året var vi vid Adriatiska havet och då såg Selma barn i hennes ålder som gick på stranden hela dagarna och sålde olika saker för att överleva och hjälpa sin familj. Hon undrade mycket om hur de barnen hade det och visade stor empati för dem.

Selma har alltid varit framåt och kommit på idéer vad man skulle kunna göra för att hjälpa andra.

Under den här tiden var det stora översvämningar i Pakistan som hon uppmärksammade innan vi åkte på semester. Då sade hon när vi var vid havet: ”Mamma, nu vet jag vad vi kan göra för att hjälpa barn i Pakistan. Vi kan plocka snäckor och sälja dem när vi kommer hem till Sverige och skicka pengar till barnen i Pakistan.”

Det som blev sagt blev också gjort. När vi kom hem så skrev hon flygblad och satte upp på gatan där vi bor. Hon bestämde ett datum och satt upp ett bord på garageuppfarten och satt där med sina snäckor. Grannar kom och köpte sedan sålde jag lite på jobbet och med hjälp av familjen och vänner så fick Selma ihop 514 kronor som hon lämnade till Röda Korset i Katrineholm.

Hon fick dagens ros från Röda Korset och blev nominerad till SolStrålen. Det var lokaltidningen i Katrineholm som skrev reportage om barn och vuxna som har gjort något för andra. Jag blev uppringd från lokaltidningen som ville träffa och intervjua Selma. De kom och skrev om henne och hennes insats.Hon kom med i tidningen på första sidan den 27/7 2011. Hon fick även en tröja som det står ”Jag är en solstråle”.

Selma fortsatte med att plocka snäckor även det här året. Tyvärr är det gott om barn som behöver hjälp i världen. Innan vi åkte på semester det här året, uppmärksammade Selma svält katastrofen i Afrika och sade: ”Mamma, det här året ska jag plocka mer snäckor och sälja och skicka pengarna till Afrika”.

Selma håller på med sin snäckförsäljning i skrivande stund, och har hittills samlat 702 kronor och har för avsikt att lämna pengar till Röda Korset den här veckan.

Det är bara några saker som hon har gjort hittills. I somras gick hon ut med grannens hund i två månader då grannen hade opererat en höft och inte kunnat gå ut med sin hund.

Hon tycker det är synd om kompisen som fryser om fötterna som har fått blöta strumpor, då tar hon av sig sina och ger dem till kompisen som fryser. Likaså vantar. Det är många gånger som andra behövde låna vantar som hon har lånat till kompisar som hon tycker synd om när dem fryser.

Selma är den sanna hjälten och väldigt omtänksam person som vill göra allt som hon kan för att andra ska ha det lika bra som hon.

Med tanke på min och min mans bakgrund så pratar vi också mycket med våra barn (har även en son på 5 år) att ingenting ska man ta för givet och att vi var tvungna att fly från vårt land Bosnien och bygga upp ett liv här i Sverige. Vi lär våra barn också att man ska kämpa för saker och ting här i livet och att ingenting händer av sig själv.

Selma är värd att bli nominerad till Svensk hjälte för den omtänksamhet, engagemang och empatin som hon visar för andra människor som inte har det lika bra som hon.

Astrida Merdovic