PRESENTERAS AV

”Han lyfte sin son – i håret”

avMattias Karlsson, Pär Karlsson

SVENSKA HJÄLTAR

Italiensk politiker greps för att ha slagit 12-åringen på gatan

Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
VITTNE Deniz Cinkitas blev vittne till den misstänkta barnagan mitt i Gamla stan. Han sprang fram för att ingripa och larmade polisen.

Den italienske politikern greps mitt i Stockholm misstänkt för barnaga.

Nu debatteras händelsen friskt i Sydeuropa.

– Han lyfte sin son i håret, säger vittnet Deniz Cinkitas.

Giovanni Colasante.

För drygt en vecka sedan greps den italienske politikern Giovanni Colasante, 46, inne på en restaurang i Gamla stan i Stockholm. Enligt flera vittnen hade han bara minuter tidigare misshandlat sin 12-årige son på gatan utanför.

Kommunpolitikern från Canosa di Pugli i södra Italien var i Sverige på semester med familj och vänner när han greps.

Incidenten har blivit en toppnyhet i stora delar av Sydeuropa, där barnaga inte är förbjudet i lag.

I morse satt Åke Malm, Aftonbladets medarbetare i Rom och debatterade frågan i ”Rai Uno Mattina”, ett italienskt tv-program med flera miljoner tittare.

”Ett övergrepp”

– Här i Italien framtälls det som att det inte är en allvarlig sak, att det bara var en liten örfil. En del tycker det är ett övergrepp av svenska myndigheter att lägga sig i en enkel familjeuppgörelse. Men många säger också att det är bra att barnaga nu debatteras på allvar, säger Åke Malm.

Deniz Cinkitas, som arbetar på en pizzera på Lilla Nygatan, var en av dem som blev vittne till händelsen. Enligt honom var det inte alls fråga om bara ”en liten örfil”.

– Min kollega såg först att pappan slog pojken här utanför pizzerian. När jag kom ut såg jag honom dra pojken hårt i håret. Flera andra vittnen såg också att han lyfte upp honom, örfilade honom och tryckte in honom i väggen.

”Du åker i fängelse”

Deniz sprang direkt fram för att undsätta pojken.

– När han såg mig komma rusande blev han (pappan) rädd och tog ett par steg bakåt. De andra i hans sällskap verkade tycka att det var normalt att han slog pojken på öppen gata. Men jag tänkte: ”Ni är i Sverige nu, här åker du i fängelse om du gör så.”

När Deniz gick för att ringa polisen försvann sällskapet i väg. Men ett annat vittne följde efter dem och såg att de gick in på en restaurang. Innan de gick in ska pojken ha fått en örfil till.

Colasante nekar

När polisen kom pekade Deniz ut den misstänkta, som greps. Giovanni Colasante har nu fått utreseförbud från Sverige i väntan på rättslig prövning. Den 6 september ska huvudförhandlingar hållas.

Italienaren nekar till anklagelserna.

– Han har fått hjälp av den italienska ambassaden och befinner sig nu i Stockholm, säger hans advokat Lars Runeberg.