Diabetessjuka Sofia hyllar vardagshjälte

avViktor Adolfsson

”I värsta fall hade jag svimmat och aldrig vaknat igen”

Foto: Privat.
Sofia Larsson-Stern och bilden hon laddade upp på Facebook.

När 23-åriga Sofia Larsson-Stern var ute och joggade kände hon hur blodsockret sjönk – snabbt. Men tack vare en liten, men livsviktig insats, klarade hon sig hem oskadd.

– Jag tror jag har honom att tacka för ganska mycket, säger hon.

Sofia Larsson-Stern, 23, har haft typ 1-diabetes sedan 2008 och vet hur sjukdomen brukar påverka henne. Trots att hon är väl förberedd är det inte alltid lätt att hantera, särskilt när blodsockret sjunker.

När hon var ute på en löprunda i Göteborg på måndagskvällen märkte hon att något inte stämde.

– Jag sprang tyngre och tappade lite av min syn. Då kollade jag efter hur sockret låg till och det var på väg ned väldigt snabbt.

”Hade i värsta fall aldrig vaknat”

Hon åt druvsocker som hon hade med sig men det hjälpte inte tillräckligt mycket. Hon var tvungen att få i sig socker och det enda som fanns öppet i närheten var en biograf.

– De var på väg att stänga, men det var en kille kvar. Jag förklarade att jag hade lågt blodsocker och var på väg att svimma. Så jag frågade om jag kunde få en cola från deras automat. Han tvekade en stund och sa ”går det bra med Fanta?”.

Sofia fick en flaska läsk att dricka och kunde efter en kort stund bege sig hemåt. Först på spårvagnen förstod hon hur allvarlig situationen egentligen var.

– Då kände jag hur illa det faktiskt hade kunnat gått. Då ville jag skriva det här så jag kunde få tag på honom, säger hon och fortsätter:

– Jag hade kunnat svimma och i värsta fall aldrig vaknat mer.

Fick tacka sin räddare igen

Sofia ville tacka killen på biografen en extra gång och valde därför att skriva ett inlägg på Facebook där hon efterlyste honom. Det gav effekt.

– Han hörde av sig på Facebook, hans chef hade sett inlägget. Så jag fick möjlighet att tacka honom igen. Jag tror jag har honom att tacka för ganska mycket.

För Sofia, som dagligen skriver och föreläser om diabetes, är det inte helt vanligt att okända människor agerar helt rätt vid liknande tillfällen. Hon hoppas att fler ska få upp ögonen för hur man ska hantera personer med diabetes som kan behöva hjälp.

– Det finns alldeles för lite kunskap om diabetes. Jag tycker man i skolorna borde lära ut hur man hanterar en situation där någon har lågt blodsocker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Diabetes

Göteborg