PRESENTERAS AV

Christopher, 21, stoppade tafsare på festival

SVENSKA HJÄLTAR

”Större problem än vad folk vill erkänna”

Den berusade mannen tog tag i rumporna på Christophers vänninor under en festivalspelning. Då fick Christopher nog och motade bort mannen. Nu vill han att fler ska få upp ögonen för feminism.

– Det är strukturellt, män ser ned på kvinnor, säger han.

Det var på hårdrocksfestivalen Sweden Rock i Sölvesborg som Christopher Hederström, 21, gick på en spelning tillsammans med sitt kompisgäng. I gänget fanns två tjejer som råkade ut för en tafsare.

– De dansade, skrattade och sjöng. Så kom det fram en äldre man och ställde sig bredvid dem och blev närgången. Han kramade dem och pussade dem på kinden, säger Christopher.

”Han var så målmedveten”

Tjejerna schasade iväg mannen som dock dök upp igen bara några sekunder senare. Då stod han bakom tjejerna och Christopher, som jobbar som väktare, kände på sig att något var på väg att hända.

– Jag brukar ha koll på hur folk rör sig och jag såg på honom att han inte längre hade den där vingliga glada gången som man förknippar med en full man. Han såg väldigt klar och målmedveten ut, säger Christopher och fortsätter:

– Han liksom hukar sig och kupar händerna i höjd med låren. Sedan går han fram till tjejerna och greppar om deras rumpor med varsin hand. De blir chockade och hoppar till.

”Chockerande, milt sagt”

Christopher gick fram till mannen och drog bort honom från tjejerna.

– Jag sa väl något i stil med att ”ge fan i det där.” Sedan gav jag honom en femtiolapp och sa åt honom att gå och köpa en öl och då försvann han. Det var chockerande, milt sagt. Man läser om överfall och trakasserier men jag hade inte sett det så förut.

Vill få folk att ta ställning

Efter händelsen skrev Christopher, som tidigare inte engagerat sig i feminism, ett inlägg på Facebook om händelsen i hopp om att få andra att tänka till.

– Folk verkar ha tagit till sig inlägget, det känns skönt. Jag vill att de som läser inlägget ska inse att det som hände där är strukturellt, män ser ned på kvinnor. Det handlar inte bara om lika löner utan om det förtryck som finns.

Följ oss på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM