PRESENTERAS AV

”Vårt motto är att alla är välkomna”

SVENSKA HJÄLTAR

Kevin Broberg, 23, fick stipendium för sitt antirasistiska arbete

Foto: Kevin Broberg tillsammans med integrationsminister Erik Ullenhag.

När Sverigedemokraterna i Kungsbacka delade ut flygblad mot ett planerat flyktingboende i Frillesås, reagerade Kevin Broberg.

I dag lägger han ner sin fritid på den antirasistiska organisationen Frillesås Friendship.

Nu belönas han med If:s stipendium ”Säkerhetsnål” för sitt arbete.

Grattis! I dag har du mottagit If:s stipendium ”Säkerhetsnål” för ditt antirasistiska arbete med den ideella organisationen Frillesås Friendship. Hur känns det?

– Väldigt hedersamt! Det är fantastiskt att arbetet vi gör lokalt i Frillesås har spritt sig så långt att man får pris för det.

Hur föddes Frillesås Friendship?

– Det var jag, min syster Amanda och vår barndomskompis Hannes Mattsson som drog igång organisationen i september 2012. Vi reagerade väldigt starkt på ett flygblad som Sverigedemokraterna i Kungsbacka skickat ut, där man motsatte sig ett flyktingboende i Frillesås. Språket var väldigt grovt – det snackades om att det här skulle leda till bilbränder och gruppvåldtäkter. Absurda slutsatser att dra när man diskuterar ett boende för sex till åtta ensamkommande flyktingbarn.

Men för de allra flesta är steget från att reagera på ett flygblad till att starta en organisation mot rasism rätt långt?

– Jag hade förväntat mig att det skulle bli en del rasistiska påhopp i samband med boendet men flygbladets rader om att SD säger vad vi som bor i Frillesås tycker, att de står på vår sida, var för mycket. De ska inte utmåla Frillesåsborna som något vi inte är. Vi tar hand om varandra och ser till att folk mår bra – varför skulle åtta nya barn i en klass eller i vårt fotbollslag vara ett problem? Vi skickade ut ett eget flygblad där vi beskrev det samhälle vi vill ha som är öppet och inkluderande. Det här var ett sätt för oss att i förebyggande syfte bryta ner intoleransen i samhället – det skulle vara fruktansvärt om Frillesås i framtiden förknippas med rasism.

Hur ser er verksamhet ut?

– Vårt motto är att alla är välkomna och vi arbetar för att skapa sammanhållning i samhället, men kanske framför allt för att ungdomar oavsett bakgrund ska stråla samman. Vi har fått väldigt mycket hjälp av Expo men också av kommunen och driver i dag en fritidsgård i samarbete med Ung i Kungsbacka. Vi nattvandrar, håller föredrag och ordnade för ett par veckor sen ett ungdomsläger tillsammans med norska organisationen Wild X. Det var härligt att se barn med vitt skilda bakgrunder samarbeta och bli vänner. Vi har också ordnat nationaldagsfirande och andra sammankomster och framöver ska vi arbeta för att ungdomarna i flyktingboendet ska komma in i samhället så bra som möjligt.

Du har blivit en förebild – vem är din hjälte?

– Jag är ju en fotbollsnörd så mina hjältar och förebilder har i stort sett varit fotbollsspelare. Men det finns så himla många bra människor som jobbar med antirasism så det är omöjligt för mig att bara välja en.