Svenska hjältar

”Alla kan vara en hjälte”

Av: 

Mattias Sandberg

SVENSKA HJÄLTAR

Svenska Hjältars juryordförande Mark Levengood: Mormors mor är min hjälte

LEDER JURYN Mark Levengood leder Svenska Hjältars jury 2009. ”Tack vare Svenska Hjältar förstår man att hjältedåd utförs”, säger han.
LEDER JURYN Mark Levengood leder Svenska Hjältars jury 2009. ”Tack vare Svenska Hjältar förstår man att hjältedåd utförs”, säger han.

De räddar människor från att dö. De kämpar mot orättvisor. Och de vågar ingripa.

Långt utanför rampljuset.

För tredje året i rad ska Aftonbladet hylla Sveriges hjältar.

– Alla kan vara en hjälte, säger juryordföranden Mark Levengood.

Aftonbladets succésatsning Svenska Hjältar är tillbaka.

Sex helt vanliga människor som utfört olika typer av hjältedåd ska hyllas i Aftonbladet och i en direktsänd gala i TV 4 den 14 december.

– Tack vare Svenska Hjältar förstår man att hjältedåd utförs. Och det behövs inga superhjältar. De räcker med helt vanliga människor. För en hjälte är man i förhållande till sig själv. Om man bara vågar överkomma sin egen rädsla är man en hjälte, säger Mark.

Direktsänd gala

Förra året följde över en halv miljon tv-tittare följde den känslosamma ceremonin.

– Det är ett av mina bästa minnen. Och det beror inte på att mitt liv var så dåligt det året. Hela projektet är otroligt inspirerande, säger Mark.

För tredje året i rad ska han leda den direktsända tv-galan.

Mark är även ordförande för den namnkunniga juryn som ska välja ut vinnarna bland alla hjältar som nomineras.

I år har juryn tre nya medlemmar: diplomaten Jan Eliasson, artisten Anni-Frid Reuss och Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

– Det känns nästan lite löjligt att vara ordförande när Jan Eliasson är med. Han har ju varit ordförande för FN:s generalförsamling. Det känns som att jag är ägget och han är hönan. Ändå är det jag som går iväg för att värpa, säger Mark.

Vad är din uppgift som juryordförande?

– Jag försöker leda diskussionen för debatten kan vara väldigt högljudd. Vi slåss inte men diskussionerna kan bli väldigt livliga. Jag har inte rösträtt, men jag har en utslagsröst om det blir oavgjort.

Vem är din egen hjälte?

– Min mormors mor. Hon var Finlands första kvinnliga miljonär. Hon vågade trotsa hela den samtida konventionen och gjorde precis som hon ville. Det är en hjälte för mig. Vi brukade kalla henne för ett rivjärn av guld.

Kan det vara förlåtligt att blunda när någon far illa?

– Nej, det tycker jag inte. Men det är inte enkelt att våga fatta rätt beslut. På hjältegalor är allt så självklart med applåder och priser. I verkligheten är allt så mycket svårare. Då krävs det ett oerhört mod för att våga ingripa.

Vilka av de tidigare hjältarna har du blivit inspirerad av?

– Det är svårt att glömma Christoffer Lindhe som förlorade två ben och en arm och lyckades ta sig till Paralympics och bli fyra. På två år! Och Sara Mohammad som kämpade för kvinnors rättigheter. Henne blev jag väldigt berörd av. Eller Kristian Kabelacs som blev mobbad och vågade ta fighten mot sin egen skola och vann. Snacka om David mot Goliat. Det skulle jag aldrig våga.

Vad minns du från fjolårets gala?

– Jag minns att jag var väldigt stressad eftersom vi hade ont om tid. Men då bröt en liten unge bröt ut i en breakdance på scen. Och då tänkte jag bara "nu skiter jag i att det är bråttom och njuter". Det var så vanvettigt kul. Och så minns jag hur gripen jag blev alla vinnarna.

Hur skulle du beskriva en hjälte med tre ord?

Du får fyra ord av mig: större än sig själv.

Även om det är flera månader till den tv-sända galan kan du redan nominera din egen hjälte i formuläret nedan.

– Om du gör det så riktar du ett förstoringsglas mot personer som ofta glöms bort. Och de förtjänar att uppmärksammas. Så vi i juryn vill självklart att så många som möjligt nominerar sin egen hjälte, säger Mark.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!